Autor: Tanel Raig • 7. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kokkuvõte 6. märtsi tööstusuudistest

Kokkuvõte tööstussektorile olulistest uudistest lehekülgedelt aripaev.ee, bestsales.ee, best-marketing.com, ehitusuudised.ee, sekretar.ee ja toostusuudised.ee.

Ettevõtete kasumid buumiaja tasemel. Esialgsetel andmetel oli 2011. aastal ettevõtlussektori kogukasum 2,8 miljardit eurot, mis oli 40% suurem kui aasta varem, teatab Statistikaamet. Ligilähedast kasumit teenisid ettevõtted viimati 2006. ja 2008. aastal. 2011. aastal jätkus ettevõtlussektori müügitulu, tootlikkuse ja kogukasumi kasv, kuid võrreldes 2010. aastaga kasv aeglustus. Aeglustumise taga oli eelkõige tööstustoodangu ekspordi kasvu järsk vähenemine 2011. aasta IV kvartalis ning Euroopa ebastabiilsest majandusolukorrast tulenev ettevõtjate ja tarbijate kindlustunde vähenemine. LOE EDASI SIIT.

Wendre juht: mullu kasvas käive üle 25%. Eelmise aasta üle ei saa kurta, ettevõtte jaoks oli see väga hea, suur käibekasv ja päris hea kasum, kommenteeris Wendre juht Vahur Roosaar. "Meie ettevõttes on olukord olnud natuke stabiilsem. Meil ei olnud masu ajal suuri kukkumisi, sest oleme töötanud palju välisturul. Meie kliendid on olnud masu ajal hea tervise juures," võttis Roosaar eelmise aasta kokku. LOE EDASI SIIT.

Hekotek: masu parandas töötajate mentaliteeti. Ettevõtte tulemuste seisukohalt on buumiaeg tagasi. Erinevus eelmise buumiajaga on aga see, et on lihtsam leida töötajad, kes tahaksid midagi teha, kommenteeris Hekotek AS juht Heiki Einpaul. "Hekotek ekspordib käibest umbes 65-75% Venemaale. Masinatööstus on hetkel Venemaal aktiivne. Teine tõusukoht oli Eesti, meil õnnestus siin mitu suuremat projekti, mis andisid palju tööd," kommenteeris Einpaul. LOE EDASI SIIT.

Mullu investeerisid ettevõtted poole rohkem. 2011. aasta oli pöördepunktiks investeerimises, mil kolm aastat kestnud investeeringute vähenemine pöördus taas kasvule ning investeeringuid oli poole rohkem kui aasta varem. Ettevõtted investeerisid mullu 2,3 miljardit eurot — poole rohkem kui aasta varem. Sarnaselt 2010. aastaga investeeriti põhiliselt masinatesse ja seadmetesse, hoonete ja rajatiste ehitamisse ning rekonstrueerimisse, teatas statistikaamet. Suuremad investeerijad olid töötleva tööstuse, energeetika- ning veonduse ja laonduse ettevõtted, nende kolme tegevusala ettevõtted tegid üle poole ettevõtete koguinvesteeringutest. LOE EDASI SIIT.

Horizon säästab uue investeeringuga energiakuludelt 2,5 miljonit eurot. Horizon Tselluloosi ja Paberi AS käivitas uue tselluloosikeeduliini, mis on osa 55 miljoni euro suurusest kolmeaastasest investeerimisprogrammist. „Uus tehnoloogia vähendab vabriku energiakulu 25 protsenti ning veetarbimist 0,7 miljoni kuupmeetri võrra aastas. Vabriku CO2 heitmed vähenevad 35 protsendi võrra ning energia kokkuhoid ulatub aastas 2,5 miljoni euroni,” tõi Horizon Tselluloosi ja Paberi ASi juhatuse liige Aime-Kersti Kelder esile uue tehnoloogia kasusid. CO2 heitmed vähenevad mahus, mis võrdub 5000 auto liiklusest kõrvaldamisega. LOE EDASI SIIT.

FOTOD: Horizon  käivitas uue tselluloosikeeduliini. VAATA POILTE SIIT.

Elcoteqi juht: oleme streigimurdjad. Oleme streigiks valmistunud ning ühtegi tööseisakut seetõttu tehases ei teki, sõnas Elcoteq Tallinna tegevjuht Jan Kotka. ”Tellisime neljapäevaks eraldi transpordi ehk bussid, sama piirkonna inimesed on koopereerunud ja tulevad ühe autoga,” rääkis Kotka, kuidas nad valmistuvad neljapäevaks kavandatud Tallinna bussi-, trammi- ja trollijuhtide streigiks. ”Oleme teemaga tegelenud ja ette valmistunud, et selle pärast ei peaks ühtegi tööseisakut tekkima. Oleme streigimurdjad,” lausus Kotka. LOE EDASI SIIT.

Leibur: leib valmib streigi kiuste. Streigid teevad meie elu kindlasti raskemaks, aga praeguse prognoosi järgi toomist ei mõjuta, sõnas Leiburi juht Asso Lankots. „Streigid ei mõjuta meie tööd, kuna oleme viimastel päevadel kõvasti korraldanud ja organiseerinud selle nimel, et meil mingisuguseid tarnehäireid ei tekiks,“ märkis Lankots. „Oleme võtnud tarvitusele abinõud nagu valdavalt transpordi tellimine, üritame bussid käima panna õigetel aegadel, õigetesse kohtadesse, et inimesi peale korjata. Samuti kontoritöötajad, kellel on ametiautod, pakuvad transpordiabi,“ rääkis ta. LOE EDASI SIIT.

Eensaar tüürib Kilgi firma pankroti poole. Firmade likvideerijana tuntud jurist Silver Eensaar on üle võtnud ka teise Rein Kilgi maksuvõlgades ettevõtte Lihameister ASi juhtimise. Tartumaal Konguta vallas asuv vorstitehas peatas majandusraskuste tõttu veebruari alguses tootmise. Ettevõtte ligi nelikümmend töötajat saadeti kuuks ajaks vähendatud tööajaga miinimumpalgale. Möödunud aasta märtsist juhtis lihatööstust Kilgi väimees Kaspar Kokk. LOE EDASI SIIT.

Elektrimüüjad sõlmisid hea tahte leppe. Täna sõlmisid riigiga hea tahte koostööleppe 12 elektrimüüjat ja võrguettevõtet. Leppe eesmärk on aidata kaasa elektrituru sujuvale avanemisele ning tagada elektritarbijate aus teavitamine. Hea tahte koostööleppele kirjutasid alla majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, Elering, Eesti Energia, Latvenergo, Baltic Energy Services, Nordic Power Management, Eesti Energia Jaotusvõrk, Ramsi Turvas  võrguettevõtja, Kuusalu Energia, VKG Elektrivõrgud, EPT Energia, Elveso, Maardu Elekter ning Eesti Elektritööstuse Liit. LOE EDASI SIIT.

Ansip: töötuskindlustuse makse alates 2013. aastast 3%le. Peaminister Andrus Ansip kinnitas Eesti Päevalehele, et esitas valitsusliidu eestseisuse kohtumisel konkreetse ettepaneku 2013. aastast alates töötuskindlustuse makse määra alandamiseks 4,2 protsendilt kolmele protsendile.LOE EDASI SIIT.

Kandideeri pere- ja töötajasõbralikumaks ettevõtetteks. Sotsiaalministeerium, ajaleht Äripäev ning ajakiri Pere ja Kodu korraldavad tänavu juba 12ndat korda „Pere- ja töötajasõbralike ettevõtete konkursi“. Konkursi tulemused annavad võimaluse tunnustada neid ettevõtteid, kes väärtustavad head tööõhkkonda ja arvestavad töötajate pereeluga. „Valitsust moodustades leppisime kokku peresõbraliku ettevõtte tunnistuse väljatöötamise, et iga lapsevanem töökohta valides teaks, kus tema väärtust hinnatakse ja vajadusi mõistetakse. Mul on hea meel, et huvi konkursi vastu aina kasvab ning ettevõtted soovivad kujundada peresõbralikku ühiskonda,“ sõnas sotsiaalminister Hanno Pevkur, kuulutades sellega „Pere ja Töötajasõbralike ettevõtete konkursi“ avatuks. LOE EDASI SIIT.

8 tööpakkumist keskastmejuhtidele. Tööstusettevõtetel on CV-Online keskkonnas praegu üleval kaheksa tööpakkumist keskastmejuhtidele. VAATA PAKKUMISI SIIT.

Hiina roll globaalse kasvumootorina läbi? Investorid muretsevad, et Hiina aastakümne pikkune kasvumootori roll globaalses majanduses – enneolematu nõudlus toorainete järele ning üliodav tööjõud - hakkab läbi saama, vahendab CNBC. Hiina teatas eile, et käesoleval aastal kasvab nende majandus 7,5 protsenti, mis on 8 aasta madalaim. Möödunud aastakümnendi keskmine kasvumäär on olnud 11 protsenti. „Kuldsete investeeringute aeg infrastruktuuri on möödas,” ütles Credit Suisse Aasia regiooni peaökonomist Dong Tao kommenteerides Hiina peaministri Wen Jiabao avaldust majanduskasvu kohta. LOE EDASI SIIT.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077