Keskerakondlased soovitavad Partsil väikemajapidamised varustada elektrigeneraatoritega

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts vastab täna Riigikogus keskerakondlaste järelepärimisele Eesti elektrisüsteemi varustuskindluse kohta ning soovitavad mõelda väikemajapidamiste elektrivarustusel kasutada generaatoreid.

11 keskerakondlasest Riigikogu liiget on ministrile esitanud viis küsimust. Muuhulgas tahetakse teada ministri arvamust võrkudesse tehtud investeeringute efektiivsuse kohta ning soovitatakse mõelda väikemajapidamiste elektriga varustamisel hoopis generaatoritele.

Juhan Partsile esitatud küsimused:

1) Viimane suurem elektrikatkestuste laine tabas Eestit 2010. aasta detsembris, kui Eestis möllas lumetorm Monika. Kuidas hindate te olukorda, kus 21. sajandil peavad inimesed olema pahatihti päevi või isegi nädalaid ilma elektrita?

2) Viimastel aastatel on investeeringud võrkudesse suurenenud, kuid küsimusi tekitab selle raha kasutamine. Kuidas hinnata uusi tehnilisi lahendusi ning nende rakendamise järjekorda nii madal- kui ka keskpingeliinide osas?

3) Teatavasti muudeti eelmise kümnendi teisel poolel võrkude sisemist haldussüsteemi, kusjuures selle käigus kaotati maakondlikud haldus- juhtimiskeskused. Kas tegemist oli õige otsusega? Täna on näha, et praegune haldussüsteem ei õigusta ennast. Kuidas on plaanis parandada lähiaastatel võrkude haldus- hooldussüsteemi?

4) Näiteks Taanis varustatakse hajaasustusega väikemajapidamisi generaatoritega. Kas hajaasustuse puhul on ikka mõttekas vedada kilomeetreid maakaablit majapidamisteni, kus elektri tarbimine on niigi äärmiselt väike, või tuleks sellised majapidamised varustada hoopis generaatoritega?

5) Eesti Energia ostab suurel määral elektriliinide avariiremondid ja hooldused väljaspoolt teenusena sisse, mistõttu saabuvad avariid likvideerima inimesed, kes on küll head spetsialistid, aga nad ei tunne konkreetsed olusid. Kas selline praktika on ennast õigustanud, kus tihti tulevad elektrikatkestusi kõrvaldama ilma liinikogemuseta ning vastavate töövahenditeta sisetööde elektrikud?

Järelpärimise esitasid: Lembit Kaljuvee, Valeri Korb, Deniss Boroditš, Vladimir Velman, Inara Luigas, Lauri Laasi, Eldar Efendijev, Viktor Vassiljev, Kadri Simson, Aivar Riisalu ja Rainer Vakra.

Osale arutelus

  • Tanel Raig

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

Teabevara