Autor: Tanel Raig • 2. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Oktoobris jätkus tööstustoodangu kasvu aeglustumine

Tööstusettevõtted tootsid oktoobris 2% rohkem toodangut kui eelmise aasta samal kuul, teatab Statistikaamet. Tööstustoodangu aastakasv oli väiksem kui eelmisel kuul.

Enim mõjutas kasvu aeglustumist elektroonikaseadmete ja energiatootmine. Kui aasta alguses suurenes tööstusettevõtete toodang eelmise aasta sama kuuga võrreldes 30% piires, siis alates maist kasv veidi aeglustus ja püsis 20% piires. Aeglustumise peamine põhjus oli pikkamööda parenev võrdlusbaas. Septembrist aeglustus aga järsult elektroonikaseadmete tootmise kasv, mis mõjutas oluliselt kogu tööstusettevõtete toodangu näitajat.

Töötleva tööstuse toodang suurenes 2011. aasta oktoobris eelmise aasta oktoobriga võrreldes 5%. Enim mõjutas toodangu kasvu eksport. Välisturule müüdi ligi 70% kogu töötleva tööstuse toodangust. Töötleva tööstuse toodangu müük ekspordiks suurenes 3%.

Oktoobris ületas toodang eelmise aasta sama kuu mahu enamikus tööstusharudes. Kõige rohkem mõjutas toodangu kasvu endiselt elektroonikaseadmete tootmine. Kui eelnevatel kuudel toodeti selles harus ligi neljandik kogu töötleva tööstuse toodangu mahust, siis oktoobris 16%. Aasta alguskuude mitmekordne elektroonikaseadmete toodangu kasv on pidurdunud ning oli oktoobris eelmise aasta oktoobriga võrreldes 12% suurem. Samas oli selle haru toodang ligi 20% suurem kui septembris. Järgmised suurema osatähtsusega tööstusharud olid puidutöötlemine, toiduainete ja elektriseadmete tootmine, kus toodang kasvas vastavalt 2%, 1% ja 14%. Toodang vähenes metall- ja plasttoodete ning mootorsõidukite tootmises.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel toodeti 2011. aasta oktoobris tööstuses kokku 3% rohkem toodangut kui septembris, töötlevas tööstuses 4% rohkem.

2010. aasta oktoobriga võrreldes toodeti 13% vähem elektrit ja 20% vähem soojust. Elektritootmise vähenemise põhjustas omatoodangu osaline asendamine impordiga Põhjamaade odava hüdroenergia pakkumise tõttu.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077