Oktoobris jätkus tööstustoodangu kasvu aeglustumine

Tööstusettevõtted tootsid oktoobris 2% rohkem toodangut kui eelmise aasta samal kuul, teatab Statistikaamet. Tööstustoodangu aastakasv oli väiksem kui eelmisel kuul.

Enim mõjutas kasvu aeglustumist elektroonikaseadmete ja energiatootmine. Kui aasta alguses suurenes tööstusettevõtete toodang eelmise aasta sama kuuga võrreldes 30% piires, siis alates maist kasv veidi aeglustus ja püsis 20% piires. Aeglustumise peamine põhjus oli pikkamööda parenev võrdlusbaas. Septembrist aeglustus aga järsult elektroonikaseadmete tootmise kasv, mis mõjutas oluliselt kogu tööstusettevõtete toodangu näitajat.

Töötleva tööstuse toodang suurenes 2011. aasta oktoobris eelmise aasta oktoobriga võrreldes 5%. Enim mõjutas toodangu kasvu eksport. Välisturule müüdi ligi 70% kogu töötleva tööstuse toodangust. Töötleva tööstuse toodangu müük ekspordiks suurenes 3%.

Oktoobris ületas toodang eelmise aasta sama kuu mahu enamikus tööstusharudes. Kõige rohkem mõjutas toodangu kasvu endiselt elektroonikaseadmete tootmine. Kui eelnevatel kuudel toodeti selles harus ligi neljandik kogu töötleva tööstuse toodangu mahust, siis oktoobris 16%. Aasta alguskuude mitmekordne elektroonikaseadmete toodangu kasv on pidurdunud ning oli oktoobris eelmise aasta oktoobriga võrreldes 12% suurem. Samas oli selle haru toodang ligi 20% suurem kui septembris. Järgmised suurema osatähtsusega tööstusharud olid puidutöötlemine, toiduainete ja elektriseadmete tootmine, kus toodang kasvas vastavalt 2%, 1% ja 14%. Toodang vähenes metall- ja plasttoodete ning mootorsõidukite tootmises.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel toodeti 2011. aasta oktoobris tööstuses kokku 3% rohkem toodangut kui septembris, töötlevas tööstuses 4% rohkem.
2010. aasta oktoobriga võrreldes toodeti 13% vähem elektrit ja 20% vähem soojust. Elektritootmise vähenemise põhjustas omatoodangu osaline asendamine impordiga Põhjamaade odava hüdroenergia pakkumise tõttu.

 

Tööstustoodangu mahuindeksi muutus, oktoober 2011 (protsenti)
TegevusalaMuutus võrreldes eelmise kuuga, sesoonselt korrigeeritud andmetelMuutus võrreldes eelmise aasta sama kuuga
  korrigeerimata andmeteltööpäevade arvuga korrigeeritud andmetel
KOKKU2,92,42,4
Energeetika-9,4-15,4-15,4
Mäetööstus-7,52,62,6
Töötlev tööstus4,355
arvutite, elektroonika- ja optikaseadmete tootmine19,41212
puidutöötlemine ja puittoodete tootmine-0,922
toiduainete tootmine-0,90,70,6
metalltoodete tootmine-7,8-12,5-12,5
elektriseadmete tootmine-0,613,813,8
kemikaalide ja keemiatoodete tootmine3,22,52,5
mootorsõidukite tootmine-3,4-4,9-4,9
masinate ja seadmete tootmine7,533,833,8
kummi- ja plasttoodete tootmine-1,2-7,6-7,6
ehitusmaterjali tootmine4,83,23,1

Osale arutelus

  • Tanel Raig

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

Teabevara