Autor: Tanel Raig • 27. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

VKG Energia avab täna 16 miljoni eurose investeeringu

VKG Energia avab täna uue turbiini, mille võimsus on 29 MWh ja kogu projekti maksumus 16 miljonit eurot.

VKG avalike suhete juhi Julia Aleksandrova ütlusel ei ole aga elektritootmisel kõige olulisem näitaja võimsus, vaid kasutegur. Toodetud elektri kogus sõltub eelkõige auru - või muu küte kogusest, mida agregaati suunatakse. Viimastel aastatel on Aleksandrova sõnul VKG toodetud auru kogus tunduvalt suurenenud tänu Petroter I tehase käivitamisele. Samuti on kasvanud elektritootmine. „Arvestades kõiki tegureid, õnnestub uue turbiini käivitamisele  VKG-l suurendada oma elektritootmismahtusid umbes 40% võrra,“ kinnitab Aleksandrova.

VKG Energial on ka varasemast 4 turbiini, millest üks on muuseumieksponaat ja töös on kolm. Kolme töötava turbiini koguvõimsus on 32 MWh. Vanad turbiinid on ehitatud aastatel 1949-1980 ja nende kasutegur on oluliselt väiksem võrreldes uue turbiiniga. Aleksanrova toob näite, et vanade turbiinidega läheb ühe MWh elektri tootmiseks vaja 6 tonni auru, uuel turbiinil piisab aga 3-4 tonnist aurust.

Uue turbiini projekti maksumus oli 16 miljonit eurot. „Uus turbiin on kahtlemata VKG Energia kõige edukam projekt viimase 30 aasta jooksul nii rahaliste kui ka tehniliste lahenduste poolest. Töötajate sõnul on uus turbiin oma tehniliste parameetrite poolest ideaalne,“ kinnitab Aleksandrova.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077