Autor: Tanel Raig • 26. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hinnakokkulepe tõi piimatööstustele 50 miljoni naelase trahvi

Suurbritannia konkurentsijärelevalvega tegelev Office of Fair Trading (OFT) määras ligi 50 miljoni naelase trahvi mitmele supermarketile ja piimatöötlejale seoses juustu ja värske piima hinda puudutava info vahetamisega, vahendab Advokaadibüroo Glimstedt.

Supermarketid vahetasid üksteisega infot plaanitavate jaemüügihinnatõusude kohta, kasutades info vahendajatena piimatöötlejaid. Kokku tuvastati ettevõtjate vahel kolm rikkumist, mis toimusid aastatel 2002 ja 2003. Rikkumiste sisuks olid keelatud kokkulepped, mis olid suunatud tarbija jaoks piimatoodete hindade tõstmisele. Suurbritannia konkurentsiseadus keelab kokkulepped ja tegevused, mille eesmärgiks või tagajärjeks on konkurentsi ennetamine, piiramine või moonutamine Suurbritannias ja mis võib mõjutada kaubandust Suurbritannias.

OFT sai info võimalike rikkumiste kohta ühelt rikkumises osalenud ettevõtjalt, kes esitas esimesena OFT-le leebustaotluse. Tänu sellele ei määratud ettevõtjale rikkumise eest trahve ning talle tagati puutumatus OFT leebusprogrammi raames. Ka ülejäänud rikkujate trahve vähendati, kuna nad võtsid rikkumised omaks ja olid nõus menetluse kiire lahendamisega, säästes sellega menetluskulusid.

„Suurbritannia juhtum on heaks näiteks liikmesriikide konkurentsijärelevalve aktiivsest ja järjekindlast tegevusest, mis jõuab oma uurimistega üha uutesse valdkondadesse ning on pühendunud tarbijate jaoks õiglaste hindade tagamisele,“ kommenteeris Advokaadibüroo Glimistedt advokaat Triin Tuulik. Tema sõnul on kirjeldatud A-B-C infovahetuse mudel, kus konkurendid (supermarketid) koordineerivad oma hinnatõuse kolmanda isiku (piimatöötleja) kaudu, mis omavahelisi keelatud kokkuleppeid paremini varjata. „Nagu kaasusest selgus, siis on leebusprogramm sageli ainsaks stiimuliks, mille abil niisuguseid rikkumisi tuvastada, võimaldades rikkumise esimesena omaksvõtnud ettevõtjal karistusest teatud tingimustel vabaneda,“ ütles Tuulik.

OFT terviklik otsus menetlusest avaldatakse sügisel.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077