Autor: Tanel Raig • 2. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ABB võitis ajaloo suurima tellimuse

ABB Grupp sai oma ajaloo suurima tellimuse ehitades miljardi dollari eest Põhjamere tuuleparkide ühenduse Saksamaa maismaa elektrivõrguga.

Suurima elektriülekande tellimuse ABB ajaloos esitas Hollandi-Saksamaa ülekandeoperaator TenneT. Projekt tähendab maailma suurima avamere HVDC (kõrgepinge alalisvoolu) süsteemi rajamist võimsusega 900 megavatti (MW) ning energiakadudega alla ühe protsendi ühe konverterjaama kohta. 2015. aastaks valmiv ühendus hakkab pakkuma puhtast tuuleenergiast saadud elektrit rohkem kui 1,5 miljonile majapidamisele.

ABB projekteerib, teostab inseneritööd, tarnib ja paigaldab avamereplatvormi, avamere ja maismaa konverterjaamad ning mere ja maa kaablisüsteemid. HVDC Light elektrienergia ülekandetehnoloogia hakkab edastama 400 MW elektrienergiat Gode Wind II-st ja teistest tuuleparkidest avamere HVDC konverterjaama. See edastab omakorda elektri maismaa HVDC jaama Dörpenis Saksamaa rannikul. Konverterjaamast suunatakse elektrienergia edasi Saksamaa elektrivõrku. Ülekandekaabel kulgeb 135 kilomeetri pikkuselt vee ja maismaa all.

„Avamere tuuleenergiast on saamas Euroopa peamine taastuvenergia allikas. Taastuvenergia aitab saavutada heitkoguste osas seatud eesmärke tänu väiksemale keskkonnamõjule,“ ütles ABB elektrivõrkude ja –süsteemide divisjoni juht Peter Leupp.

ABB HVDC Light tehnoloogia on keskkonnasõbralik tänu neutraalsetele elektromagnetväljadele ja kompaktsetele konverterjaamadele ning võimaldab ühendada avamere tuulepargid mandriga, seadmata piiranguid vahemaadele. 320-kilovoldist pinget taluv kaabel on kõrgeim tase, mida HVDC edastamises seni on kasutatud.

2015. aastal valmiv ühendus võimaldab vältida rohkem kui kolme miljoni tonni süsinikdioksiidi õhkupaiskumist aastas. Saksamaa praegu toodetav tuuleenergia aastane maht 27 gigavatti on umbes kaheksa protsenti vähem kui riigi elektrienergiaalased nõuded sätestavad. 2020. aastaks on plaanis toodangut kahekordistada.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077