Autor: Tanel Raig • 1. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööstustoodangu kasvutempo võttis hoogu maha

Mais tööstustoodangu kasvutempo eelmiste kuudega võrreldes mõnevõrra rauges olles eelmise kaheksa kuu keskmisest 4% väiksem, teatas statistikaamet.

Tööstusettevõtted tootsid tänavu mais 26% rohkem toodangut kui eelmise aasta mais. Eelmised kaheksa kuud oli tootmine suurenenud 30% piires.

Tööstustoodangu kasvu vedas endiselt peamiselt välisnõudlus, kuid ka siseturu nõudlus suurenes võrreldes eelmise aasta maiga.

Töötleva tööstuse toodang suurenes 2011. aasta mais eelmise aasta maiga võrreldes ligi kolmandiku. 62% suurenes töötleva tööstuse toodangu müük ekspordiks. Välisturule müüdi ligi kolm neljandikku kogu töötleva tööstuse toodangust. Nõudlus kodumaisel turul oli jätkuvalt nõrgem — siseturule müüdi 21% rohkem toodangut kui eelmise aasta mais.

Mais ületas toodang eelmise aasta sama kuu mahu enamikus tööstusharudes. Kõige rohkem mõjutas toodangu kasvu elektroonikaseadmete tootmine, mis suurenes eelmise aasta maiga võrreldes kolm korda. Järgmised suurema osatähtsusega tööstusharud olid puidutöötlemine, toiduainete ja metalltoodete tootmine, kus toodang kasvas vastavalt 12%, 6% ja 18%. Väiksema osatähtsusega tööstusharudest suurenes toodang märgatavalt keemiatoodete tootmises, peamiselt ekspordi suurenemise tõttu.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel toodeti 2011. aasta mais nii tööstuses kokku kui ka töötlevas tööstuses 2% vähem toodangut kui aprillis.

Elektrit toodeti eelmise aasta maiga võrreldes rohkem 2% ja soojust 3%.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077