Autor: Tanel Raig • 30. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

VKG töötleb põlevkivi võimsuse piiril

VKG põlevkivitöötlemistehas Petroter saavutas projekteeritud võimsuse. Siiani ei olnud ükski VKG Oili põlevkivitöötlemistehas suutnud täisvõimsust saavutada.

Petroteri tehas saavutas oma projekteeritud võimsuse poolteist aastat pärast käivitustööde algust. Tehas avati 2009. aasta detsembris ning tänavu juunis suutis tehas töötleda 3000 tonni põlevkivi ööpäevas, mis on tehase projekteeritud võimsuseks.

VKG Oilis töötab neli põlevkivitöötlemistehast, mis on käiku lastud aastatel 1936 kuni 1987. Ükski neist ei tööta projektvõimsusel, kuna seadmete reaalsed töötingimused on teooriast kaugel, ütleb ettevõtte juhatuse liige Nikolai Petrovitš. „Tegelikult töötava seadme viimine projektis arvestatud võimsusele on suur edusamm, mis annab tunnistust inseneride vilumusest,” kinnitab ta.

Põlevkivitöötlemistehas Petroter põhineb tahke soojuskandja tehnoloogial ning kasutab toorainena peenpõlevkivi. Tehase maksumus ulatus 70 miljoni euroni. Praegu läbib käitis patenteerimise protsessi. 2012. aasta alguses kavatseb VKG hakata ehitama teist Petroter-tehast, mille tehnilised andmed on täpselt samad mis esimesel tehasel.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077