Autor: Raivo Sormunen • 14. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tiit Vähi varandus Molycorpis sulab kiirelt

Silmeti omanikfirma Molycorp aktsia sulgus eile esimest korda pärast 21. märtsi allapool 50 dollarit. Võrreldes 3. mail saavutatud 79,16 dollarise tipptasemega on väärtpaber veidi enam kui kuuga taandunud juba ligi 39% ja vähendanud ka Tiit Vähi suurosalusega valdusfirma Silmet Grupi rikkust.

USA harulaste metallide tootja Molycorpi aktsia sulgus eile üliaktiivse (päevaga vahetas omanikku ligi 11% aktsiapakist) kauplemise käigus 48,94 dollaril ehk 4,95% madalam viimasest börsipäevast.

Kuna 4. aprillil 80% Silmeti aktsiatest maha müünud Silmet Grupp sõlmis müügitehingu vastu mitte rahas vaid Molycorpi aktsiates on ka valdusfirma virtuaalne rikkus hakanud viimase kuu jooksul kiiresti sulama.

Arvestades, et Silmet Grupile kuulub endiselt 1,593 miljonit Molycorpi aktsiat (Silmet Grupi omandatud aktsiatel on peal 90. päevane müügipiirang) on aktsiapaki väärtus sulanud 126 miljoni dollari suuruselt tipptasemelt 78 miljoni dollarini.

Lisaks on see veidi madalam ka hinnast, millega Silmet Grupil õnnestus Molycorpi aktsiad aprilli alguses saada (soetushinnaks oli kümnendiku võrra turuhinnast madalam hind ehk 50,20 dollarit).

Molycorpi aktsiat on löönud mai keskel avaldatud prognoositust nõrgemad esimese kvartali majandustulemused ning Molycorpi aktsionäride viimase nädala otsus paisata müüki kuni 10 miljonit praegustele omanikele kuuluvatest aktsiatest (ca. 12,2% aktsiapakist).

Õli valas eile tulle ka populaarse saate Mad Money saatejuht Jim Cramer, kes ütles eilses teleshows, et ta pole haruldaste muldmetallide mees. „Ma ei osta pikaajalist Molycorpi lugu. Nad korraldasid teise suure aktsiamüügi ning turul müüakse väärtpaberit tugevalt lühikeseks“ (mängitakse aktsiahinna languse peale-toim.)

Meelolud on Molycorpi aktsia osas viimasel ajal seega kardinaalselt muutunud. Veel aprilli lõpus teatas  Morgan Stanley, et kõige positiivsemate stsenaariumite kohaselt (bull case) võib Molycorpi aktsia jõuda ka 240 dollarini ning tõstis aktsia baashinnasihi 90 dollarini.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077