Autor: Kadrin Karner • 9. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

VKG lubab katta 80% Eesti diislikütuse vajadusest

Viru Keemia Grupp on mõne aasta pärast alustamas diislikütuse tootmist ning aastaks 2020 loodetakse tehases toota 80% Eesti diislivajadusest.

„Eestis toodetakse aastas kokku sama palju diislikütust kui on USA-l ühe päeva 20-30%-ne kütusevajadus. Meie tehas toodaks 80% meie riigi diislivajadusest,“ rääkis täna toimunud VKG põlevkiviõli tootmise väärtusahela majandusliku mõju analüüsi tutvustusel VKG juhatuse liige ja arendusdirektor Jaanus Purga.

VKG tellitud uuringust selgus, milline on põlevkiviõli tööstuse strateegiline tähtsus ja loodav lisandväärtus kogu Eesti majandusele, rääkis VKG juhatuse esimees Priit Rohumaa. "VKG põlevkiviõli väärtusahela äritegevusega seotud aastane mõju on täna Eesti SKT-le 132 miljonit eurot. VKG põlevkiviõli tootmisega seotult saab tööd ligi 3200 inimest. Äritegevus toob aastas riigile maksutulusid 29,4 miljonit eurot, mis on 0,6% Eesti 2010 aasta maksutulust. Kokku moodustas meie õlitootmine 0,9 % Eesti 2010.aasta SKT-st.,“ lausus Rohumaa

Rohumaa märkis, et uuringu kohaselt on uue vastavatud Petroter õlitehase väärtusahela mõju majandusele on väga suur. „Eesti SKT suureneb 0.3% ehk 43 miljonit eurot ja maksutulud suurenevad 9.7 miljonit eurot. Otseselt ja kaudselt leiab tööd 1040 töötajat. Eesti ekspordibilanss suureneb 25 miljoni euro ehk 5% võrra,“ lisas Rohumaa.

Uuringu teostaja PWC esindaja Teet Tender sõnas, et põlevkiviõli tootmise positiivne mõju ekspordile ja väliskaubandusbilansile oleks aastas 77,2 miljonit eurot, mis moodustab 0,9% Eesti 2010. aasta koguekspordist.

Uuringust selgus ka VKG lisandväärtus, mis on 42 100 eurot töötaja kohta. Eestis keskmiselt on lisandväärtus töötaja kohta 25 400 eurot. Keemiatööstusest veelgi kõrgemat lisandväärtust loovad, finants ja kindlustussektor, energeetika, ütles Rohumaa.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077