Autor: Väinu Rozental • 23. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rehe: ettevõtjad õpetasid meid, pankureid

Me õppisime ise ka tohutult ettevõtjatega suheldes ja saime niimoodi väärtuslikke kogemusi, ütles Aivar Rehe, kes 90ndate aastate algul Eesti Investeerimispanga vanema laenujuhina töötades aitas ettevõtetel laenuprojekte kirjutada.

Rehe kinnitusel kirjutas ta näiteks Eesti esimese pikaajalise viieaastase ettevõtluslaenu lepingu ASile Baltika. Samuti aitas ta Haapsalu Uksetehase ASil taotleda esimese Eesti ettevõtjana laenu Soome riiklikult ekspordikrediidi firmalt Suomen Vientiluotto Oy. SVLilt saadud 1 miljoni Saksa marga suuruse laenu eest soetas Haapsalu Uksetehas uued seadmed ning avas täna 18 aastat tagasi Haapsalu lähedal Uuemõisas uue tehase.

„Meie, noored laenumehed, viibisime tookord sageli pikemat aega ettevõtetes ja küsisime ettevõtjatelt palju küsimusi, millele nad teinekord vastatagi ei tahtnud,“ rääkis praegune Danske Panga Eesti filiaali (Sampo Pank) juhataja Rehe. „Ettevõtjad hoidsid tollal teatud teadmisi kiivalt endale. Oluline oli aga avatus, et ettevõtja julges lahti rääkida oma strateegiat. Mina väärtustan seda väga.“

Rehe kinnitusel jälgib ta siiani Haapsalu Uksetehase tegemisi. „Ago (Ago Soomre, Haapsalu Uksetehase juht alates 1991. aastast – toim.) oli mees, kes alati kuulas mind ära ja rääkis lahti erinevaid variante,“ lausus Rehe. „Ju ta mõistis, et nii on vaja.“  

Rehe meenutas esimeste pikaajaliste laenulepingute kirjutamisega seoses seika, mida ta ise nimetas oma elu ilmselt kõige mustemaks 30 sekundiks. „Pidin Baltika ettevõtluslaenuga seoses kirjutama memo, see oli inglisekeelne ja vähemalt 25 lehekülge pikk,“ rääkis Rehe. „Mul oli peaaegu kõik valmis kirjutatud ja siis vajutasin ma kogemata arvutiklahvi, mis kustutas kõik ära. Aga kohe-kohe oli tulemas laenukomitee. Tänu IT-meestele suutsime memo taastada ja kõik lõppes õnneks hästi.“

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077