Autor: Väinu Rozental • 22. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Otepää pidas automaadipiima kalliks

Kuna piimaautomaatide müüja Valio Eesti on monopoolses seisundis ja dikteerib hinda, on näiteks Otepää vald piimahinna kokkuhoiu nimel loobunud koolides piimaautomaatide kasutamisest.

Samas ei ole teada, et teistes koolides kavatsetaks loobuda koolilaste seas populaarsetest piimaautomaatidest.

„Maksime piimaautomaadi piima eest kokku umbes 50 000 krooni aastas rohkem ja see raha pole vallale mitte väike raha,“ põhjendas Otepää vallavanem Andres Visnapuu, miks Otepää gümnaasiumis ja põhikoolis enam alates veebruarist piimaautomaate ei kasutata.“ „Piimaautomaatide paigaldaja ja automaate piimaga ainus varustaja on Valio Eesti ja nemad dikteerivad hinda. Pakipiima tootjate hulgas on konkurents ja seetõttu pakipiimal nii kõrget hinda ei ole.“

Otepää valla finantsnõuniku Ülle Veeroja andmeil maksid nad detsembris automaadipiima liitri eest 11 krooni ja 20 senti (71 eurosenti) ja praegu ostavad koolipiima hinnaga 58 eurosenti (9.10) liitri eest.

ASi Valio Eesti müügidirektori Mati Virvese kinnitusel on piima hind ühtne kõikidele koolidele, kes neilt piima otse ostavad. „Suurema osa koolidesse jõudvast piimast moodustab üheliitrine pakipiim ja ligi kolmandiku piimaautomaatide piim,“ ütles Virves ning täpsustas, et praegu on piimaautomaadid üleval üle Eesti 70 koolis.

Esimesed neli piimaautomaati Eestis ostis 2005. aasta alguses Valga linnavalitsus, makstes automaatide eest kokku 100 000 krooni. „Automaadid on väga hästi toiminud ja õpilaste poolt väga hästi vastu võetud,“ kinnitas Valga linnavalitsuse haridus- ja kultuuriameti juhataja Anneli Rants.

Valga linnavalitsuse rahandusameti juhataja Imbi Rõivassepa andmeil varieerub piimaliitri hind 46 ja 64 eurosendi vahel. „Meie koolide toitlustajad ütlesid mulle, et pakipiima liitri hind on samas suurusjärgus ja seega erilist vahet siin ei ole,“ lausus Rõivassepp.

Tallinna linnavalitsuse haridusosakond ostis 2005. aastal 88 piimaautomaati, mis tähendab, et pealinna kõigis 60 üldhariduskoolis on piimaautomaat ja suuremates koolides koguni kaks. Haridusosakonna andmeil oli hanke kogumaksumus 1,3 miljonit krooni ehk ühe automaadi hind tuli ilma käibemaksuta umbes 15 000 krooni (praeguses vääringus veidi alla 1000 euro).

Tallinna linnavalitsuse haridusosakonnast kinnitati, et nendeni jõudnud tagasiside kohaselt on koolid ja lapsed piimaautomaatidega rahul.

 

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077