Jaapani tuumakriis võib mõjutada ka Hiina plaane

Jaapanis maavärina tagajärjel tekkinud kriisiolukord tuumajaamades võib sundida ka Hiinat oma ambitsioonikaid tuumaenergia kavasid ümber hindama, kuna selleski riigis on maavärinad sagedased ja ohutusega varem probleeme olnud, kirjutab Wall Street Journal.

Praegu on Hiina ametivõimud kinnitanud, et plaanidega minnakse edasi, kuna moodsate tuumajaamade ehitamisel on ohutusstandardid kõrgemad. Samas on Jaapani kriis uuesti meelde tuletanud tuumaenergeetika riskid – inimesed on mures. Juba on osaliselt piiratud otsisõnadele „tuumaleke“ vastete leidmist internetist.

Hiina on käivitanud hoogsa tuumajaamade ehitamise plaani – lisaks olemasolevale 13-le on praegu ehitamisel 25 uut tuumajaama. Plaan on suurendada praeguse seisuga installeeritud tootmisvõimsusi aastaks 2020 ligi seitse korda – 10,8 gigavatilt 86 gigavatile, mis suurendaks tuumaenergeetika osa Hiina energiatootmises 5%-le.

Tuumaenergeetika arendamine on ühtlasi tähtsaim komponent Hiina valitsuse kavas vähendada saastet fossiilsete kütuste põletamisest.

Hiinas on viimastel aastakümnetel toimunud mitmeid tõsiseid maavärinaid. Enamus olemasolevaid tuumajaamu asub riigi idakaldal ja sinna on kavandatud ka uued jaamad, suurim seismiline aktiivsus on aga Hiina lääneprovintsides. Samas teatas Hiina üks suurimaid tuumajaamade ehitajaid China National Nuclear sel nädalal, et plaanib uut jaama riigi edelaosas asuvasse metropoli, mis on umbes 480 km kaugusel 2008. aastal Hiinat tabanud 7,9magnituudise maavärina epitsentrist, milles hukkus 90 000 inimest.

Osale arutelus

  • Sirje Rank

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

Teabevara