Autor: Sirje Rank • 24. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Putin ja Barroso jätkasid vägikaikavedu energia üle

Täna Brüsselis enam kui tund aega nelja silma vahel Euroopa Liidu ja Venemaa suhteid arutanud Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso ja Venemaa peaminister Vladimir Putin ilmutasid kohtumisele järgnenud pressikonverentsil selget erimeelsust Euroopa Liidu energiaseaduste suhtes.

Kui Putin märkis, et Saksamaa ja Venemaa energiafirmad kaaluvad ELi 3. energiapaketi vastu, mis nõuab energiakandjate tootmise ja transportimise lahutamist, isegi kohtuteed, kuna see tähendab firmadele vara konfiskeerimist, kordas Barroso, et liikmesriikidel on selleks valida mitmete mudelite vahel ning et ELi seadused ei diskrimineeri kedagi. Neid tuleb ühtmoodi täita nii Euroopa enda, Norra kui Venemaa energiaettevõtetel. Barroso ei nõustunud ka Putini väitega, et ELi energiadirektiiv on vastuolus ELi ja Venemaa kahepoolsete lepingutega.

Putin kordas taas ka Venemaa seisukohta, et Euroopa majandusel on enam võita pikaajalistest gaasitarnelepingutest kui hetke hinnaga turul kujunevatest hindadest. Samuti märkis ta, et kui Läänemere alla rajatav gaasitoru Nord Stream ja lõuna poolt kulgev South Stream olnuks juba valmis, oleks ELi energiajulgeolek täna Põhja-Aafrikas toimuvate sündmuste taustal oluliselt paremini tagatud. „Hinnadki oleks ehk madalamad,“ ütles Putin.

„Venemaa energia hoiab Euroopa Liitu käigus,“ märkis Barroso. Selle tõdemuse juures võiks pressikonverentsi lõpetada, muheles Putin, kui kõnejärg tema kätte jõudis.

Samas toonitas Putin, et Venemaa ei ihka energiakandjate järsku hinnatõusu, kuna see võib tuua maailmamajanduse aeglustumise ning annaks selle kaudu löögi Venemaa teistele tööstusharudele – metallurgiale, söetööstusele jt. Täna tõusis Brenti toornafta hind 120 dollarile barrelist ning Putini sõnul räägivad analüütikud juba nafta hinna tõusust 220 dollarile barrelist.

Barroso ja Putin kordasid, et tänased kõnelused olid konstruktiivsed ning et ehkki erimeelsusi on, liigutakse kahepoolse uue partnerlusleppe sõlmimise poole. Mõlemad pooled kordasid toetust Venemaa kiirele liitumisele WTOga. Sellest on mõlemal vaid võita, kinnitasid nii Barroso kui ka Putin, märkides ELi ja Venemaa tihedaid kaubandussidemeid. Venemaa on ELi suuruselt kolmas kaubanduspartner, EL Venemaa tähtsaim kaubanduspartner, kust tuleb ka lõviosa välimaistest otseinvesteeringutest Venemaale.

Puudutati ka viisavabaduse teemat ELi ja Venemaa vahel. Putini sõnul nimetavad just lääneriikide ettevõtjad seda üheks suuremaks takistuseks ELi ja Venemaa majandussuhete arendamisel. Barroso ütles, et siin tuleb ELi liikmesriikidel esmalt heaks kiita sammud, mis viisavabaduse kehtestamiseni viiksid.

Venemaa välisminister ja ELi välisasjade kõrge esindaja tegid tänasel kohtumisel ühisavalduse ka Põhja-Aafrika ja Lähis-Ida sündmuste kohta, milles mõistsid hukka vägivalla kasutamise tsiviilelanike vastu.

Venemaa äriplaanid kahasse Itaaliaga on Liibüa sündmused praegu seisanud, ütles Putin.

Putini ja Barroso neljasilmakohtumine oli esimene selline arutelu, mida mõlemad nimetasid otsekoheseks ja konstruktiivseks ning suhete arengule kasulikuks.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077