Autor: Katre Pilvinski • 22. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Outotec projekteerib Eesti Energiale põlevkivi etteande süsteemi

Eesti Energia Õlitööstus sõlmis rahvusvahelise insenerfirmaga Outotec lepingu põlevkivi etteande süsteemi projekteerimiseks ja tarnimiseks.

Rajatav süsteem hakkab põlevkiviga varustama nii tänaseid õlitööstuse seadmeid, kui ka Enefit-280 tootmisseadmeid ning on tulevikus valmis teenindama ka elektrijaama uusi plokke, teatas Eesti Energia.

„Kütuse etteanne on meie tootmises äärmiselt oluline sõlm, mistõttu on väga hea tõdeda, et parima pakkumise tegi just Outotec, kes on varasemalt analoogseid süsteeme projekteerinud ja valmistanud ning teab väga hästi, millist põlevkivi meie uus tehnoloogia vajab,“ ütles Eesti Energia Õlitööstuse juhatuse esimees Igor Kond.

Kütuse etteande süsteem valmib samaaegselt esimese Enefit-280 tehnoloogiat kasutava uue põlvkonna õlitehasega. Esimeses etapis väljaehitatava süsteemi aastane tootmisvõimsus on 4,5 miljonit tonni purustatud põlevkivi ning tootmisvõimsust on vajadusel võimalik tõsta. 

Kondi sõnul on kütuse etteande süsteemi tsiviilehituse hange plaanis välja kuulutada märtsis. „See peaks taaskord andma hea võimaluse saada tööd ka kohalikel ehitusettevõtetel,“ sõnas ta.

Esimene Enefit-280 tehnoloogiat kasutav tehas valmib 2012. aastal ning see toob piirkonda juurde 80 uut alalist töökohta, mille hulgas on ameteid nii inseneridele kui oskustöölistele.

Aastaks 2016. plaanib Eesti Energia välja arendada põlevkivi vedelkütuste tootmiskompleksi, kus toodetud vedelkütused oleksid kvaliteetsemad, kui seni toodetav põlevkiviõli ning neid saaks kasutada tänastele normidele vastava mootorikütusena.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077