Randpere: tarbija võidab Nokia ja Microsofti koostööst

Ettevõtja Valdo Randpere sõnul võidab telefonikasutaja Nokia ja Microsofti koostööst, sest Symbiani pika kasutamisega vale tee valinud Nokia saab nii kiirelt aegunud tarkvara vahetada.

Äripäeva küsimusele, mida Nokia ja Microsofti koostöö tehnoloogia poole pealt tähendab ja telefonikasutajale kaasa toob, vastab Valdo Randpere.

No halvemaks ei saa Nokia ja Microsofti koostöö midagi teha. Nokia valis vale tee, kui jätkas Symbiani kasutamist ja oli omadega juba suhteliselt ummikus. Viimaste aastatega on ettevõte kaotanud väga palju. Mobiiliturul on konkurente väga palju ja mitte ainult iPhone. See oleks muidugi juba tagantjärele tarkus, kuid Nokia oleks pidanud radikaalse muudatuse tegema juba kolm-neli aastat tagasi.

See ei olnud aga esimene kord, kui Soome ettevõtted vale tee valisid. 25 aastat tagasi oli Soomes mitu teleritootjat, Salora, Luxor ja teised, kuid praegu pole ühtegi. Telerid toodetakse valdavalt Jaapanis ja Lõuna-Koreas.

Võib-olla jäi Nokia loorberitele puhkama. Siingi räägiti, et peame leidma oma Nokia, kuigi minu meelest oli see jabur mõte. Soome majandus sõltus allhankijate kaudu Nokiast liiga palju. Kusagilt oli küll edu sisse kirjutatud, kuid sa ei saa olla pikalt edukas, kui ei tegele pidevalt paljude uute ideede otsmise ja tootearendusega.

Mina ei usu Nokiasse. Kunagi, 20 aastat tagasi, oli näiteks suurim arvutifirma Digital Equipment. Seda firmat pole enam olemas. Compaq ostis Digital Equipmenti riismed ja Compaqi ostis ära Hewlett-Packard. Võib-olla tulevikus pole mobiiltelefone üldse vaja või ühendatakse mobiilid, fotokaamerad, tahvelarvutid jm tooted, kuid millisel platvormil, seda ei oska ma praegu küll öelda.

Osale arutelus

  • Anne Oja

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

Teabevara