Autor: Kadrin Karner • 6. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtja: Egiptus praegu meie kaupa vastu ei võta

Neljapäeval oli olukord Egiptuses päris kehv ning kaupa nad praegu vastu ei võta vaid tegelevad oma ladude ja tootmiste kaitsmisega mässajate eest, rääkis saematerjali tootmise ja Egiptusesse müümisega tegeleva Bioleon OÜ omanik ja juht Pärt Ruttas.

„Eile suhtlesime viimati (oma partneritega Egiptuses-toim.) ja sõnum oli ikkagi see, et väga kehv seis on. Sealne inimene ütles, et tegeleme praegu sellega, et lihtsalt kaitsta oma ladusid ja tootmist, et lõhkuma ei hakataks,“ rääkis Ruttas reedel. Tema partneritel on laod ja tootmine Kairos ja Aleksandrias ja veel mõnes kohas. „Kaupa praegu vastu ei võeta. Leppisime kokku, et nädala pärast räägime uuesti ja vaatame, kas saab äkki kaupa ümber suunata oma partneritele Saudi Araabiasse või Süüriasse,“ rääkis ta. Egiptusesse saadetakse kaupa umbes korra kuus või paari kuu tagant.

Mida on teinud sealse saematerjali hinnad? „Nagu ma aru saan, praegu isegi ei kaaluta mingit hindade teemat. Eks nad räägivad siis, kui asjad lahenevad, aga meil on selles mõttes vedanud, et meil on pikamaajalised hinnakokkulepped,“ vastas Ruttas ja lisas, et üldiselt on egiptlastel komme iga kuu uued hinnad kokku leppida. 

Bioleoni juhi sõnul on Egiptust partnerina omada eriti hea seetõttu, et kui kõrgema kvaliteediga toodang läheb Euroopasse, siis Egiptus ostab ära selle, mis Euroopast üle jääb. „Parem kaup parema hinnaga läheb Euroopasse ja kehvem neile - on nemad rahul ja meie oleme ka,“ lisas ta.

Egiptusega äri ajamine sai Ruttase kinnitusel alguse EASi korraldatud kohtumisest sealsete ärimeestega, kes tulid Eestisse. Praegu on ärisuhted Bioleoni ja tema Egiptuse partnerite vahel kestnud veidi alla aasta. Äri on seal siiski eelkõige tutvuse ja usalduse asi. „Helistades alustavad nad alati sellest, et kuidas sul läheb ja kuidas su perel läheb ja mitte nii nagu ameeriklane küsib, vaid nad on reaalselt ka huvitatud sellest,“ rääkis Ruttas ja lisas: „kui sa oled nn perekonda vastu võetud ja aktsepteeritud, siis sind usaldatakse ja siis ei ole midagi karta,“ rääkis Ruttas, kelle sõnul on kohalikud ärimehed ausamad kui egiptlased, keda ta kunagi Rumeenias äritsedes kohtas ja kes olid väljas vaid teistel naha üle kõrvade tõmbamise peal. 

Nn tutvusel baseeruv äri on Ruttase sõnul väga pikaajaline, kuid kui sa mingeid reegleid rikud ja kohaliku ärimehe usaldust kuritarvitad, siis on kõik suhted läbi ning ka kõik ümberkaudsed on sinu tegudest teadlikud.

Bioleoni käibest moodustab 20-25% eksport Egiptusesse. Eestisse ei tehta midagi ning ülejäänu läheb Euroopasse – Saksamaale, Taani, Ungarisse, Itaaliasse, Prantsusmaale.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077