Autor: Alyona Stadnik • 21. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aavo Mölder: parem, kui Tere ja E-Piim ühineks

ASi Tartu Agro juhataja Aavo Mölder sõnul oleks detsembri alguses luhtunud Tere ja E-Piima ühinemine olnud hea.

Siis oleksid nad oma püsikulusid ja üldkulusid vähendanud ning see oleks olnud ühises ketis, sest piimatootjad on kõige viletsamas seisus, põhjendas ta.

Mölder kurtis, et Eestis on palju piima tööstusvõimsust, ent piimatoodang pole tõusnud, vaid on kahel viimasel aastal pigem languses olnud.

"Ühine teema on see, et töötlemisvõimsus üldiselt meie tänase piima koguse juures, mida täna müüakse, on suur. Kui nad oleksid ühinenud, oleksid nad oma püsikulusid ja üldkulusid vähendanud ning see oleks olnud meie ühises ketis, sest piimatootja on siiski kõige viletsamas seisus,“ kommenteeris Mölder.

Mölder rääkis, et ükskõik palju läbirääkimisi peetakse, piimatööstused on ikka nõrgemad ja jäävad alati alla.

"Aasta 2010 oli näidis, mida saavad tootjad teha, saime osa koorma piimaga eksporti ja tekitasime nõudlust, aga see ei ole selline asi, mida iga aasta päästab," lausus ta.

"Kui see fakt tuli, et nad tahavad ühineda, siis tuli see paljudele E-Piima üksikliikmetele üllatusena. See oli võib-olla tipptasemel läbirääkimine, aga seda ei oldud ühistu siseselt läbiräägitud," märkis Mölder. Tema arvates võib-olla see ka üks põhjustest, miks läbirääkimine pooleli jäi.

"Majandusseis neil kummalgi väga kiita ei ole ning see ei ole nende positsiooni tugevdanud. Aga kui nad oleksid ühinenud, siis nad oleks saanud suures mahus eksporti viia ja see oleks turusituatsiooni ja tootjate olukorda parandanud," lausus Mölder.

Ta ütles, et E-Piim viib oma toorme ikka välja ning Tere eksport peaks ka hästi minema, seetõttu siseturule ühinemise ärajäämine halvasti ei mõju.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077