Autor: Silvia Kruusmaa • 13. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaotusvõrk: elektrikatkestusi võib lisanduda

Nädalavahetusel juurde sadanud lumi tekitas Jaotusvõrgu elektrivõrgus palju uusi rikkeid. Alates reedest on Jaotusvõrgu ja ettevõtte koostööbrigaadid taastanud elektrivarustuse majapidamistel üle Eesti pea 65 000 korral. Ühtlasi on tõenäoline uute elektrikatkestuste lisandumine, sest ilmateade lubab ka lähipäevadel lumesadu.

Jaotusvõrgu juhtimiskeskuse juhi Taivo Tõnne sõnul tekitas nädalavahetuse lumesadu reedestele riketele rohkesti lisa. „Õhuliinid peavad vastu kuni 25m/s puhuvale tuulele, kuid need ei saa vastu lume raskuse tõttu murduvatele puudele ja okstele. Seetõttu toovad väga suured lumekogused pea alati kaasa rikete suurenemise elektrivõrgus. Talviti tekitab rikkeid ka jäide, mis koguneb õhuliinidele külma ja sula vaheldumisel,“ selgitas Tõnne talviste voolukatkestuste põhjuseid.

Et liinidele kukkuvate okste ja puude riski vähendada, hooldab Jaotusvõrk igal aastal mitmeid tuhandeid kilomeetreid metsakoridore. Tõnne sõnul on kõige tulemuslikumaks rikete vähendamise võimaluseks siiski maakaabel, mille osakaal on täna elektrivõrgus ligi 20%.

Kõige rohkem said nädalavahetusel kannatada Saaremaa, Harjumaa, Järvamaa, Pärnumaa ja Lääne-Virumaa elektrivõrgud, enamik tekkinud riketest on tänaseks siiski likvideeritud. Samuti on veel elektrita sadakond majapidamist, mille elektrivarustus katkes reedel lumetormi tõttu. Elektrivarustuse taastamine on viibinud Harjumaal Raasiku ja Kehra piirkonnas, Lääne-Virumaal Vihula, Haljala, Kadrina ja Tamsalu piirkonnas. Neis kohtades võib üksikutes metsataludes elektrivarustuse taastamine võtta veel mõned päevad. Elektrivarustuse taastamine viibib kinnituisanud teede ja metsakoridoride tõttu, mis muudavad ligipääsu rikkekohtadele väga aeganõudvaks.

Elektrikatkestustest saab teatada rikketelefonil 1343 kas kõne või SMSi teel, samuti saab saata teate veebilehe www.energia.ee kaudu. Rikkenumbrile kehtivad operaatorite poolt seatud kõnetasud, Eesti Energia omalt poolt lisatasu numbrile ei kehtesta.

Veebilehel Eesti Energia: Rikked olevalt kaardilt saab jälgida keskpinge ja Jaotusvõrgu poolt läbi analüüsitud madalpinge elektririkete hetkeseisu. Info jõuab kaardile mõningase ajalise viivitusega ning andmed võivad mõnevõrra erineda reaalsest olukorrast.

Lisainformatsiooni ja soovitusi vaata ka Eesti Energia kodulehelt.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077