Killud kokku võimsaks klaasifirmaks

Kirvereegli järgi paisutab majanduslangus varuosade müüki, sest olemasolevate autode kasutusiga pikeneb ja tõenäosus, et sõiduk vajab uut osa, suureneb. Elva autoklaasitehase majandustulemuste kahekordse hüppe taga pole siiski ainult objektiivsed põhjused.

Küsimustele vastab Tartumaa firmade TOPi võitja ASi Saint-Gobain Glass Estonia juhataja Andi Kasak:

Kui elvalaselt küsida, milline on linna tuntuim ettevõte, siis enamik vastab Elvex, ehkki sellise nimega firmat pole Elvas juriidiliselt juba kümme aastat olemas.
Olen nõus – vana hea nimi Elvex kui suupärasem on kohalikul tasandil endiselt käibes. Muide, endise nimega silt on meil mälestusena siiani üleval ka peaukse kohal. Samas on inimesed Saint-Gobaini nime omaks võtnud.

Elva autoklaasifirma on Elvexi-aegadest peale aeg-ajalt ikka sattunud erinevates edetabelites suhteliselt etteotsa, aga sellist käibe  ja kasumi suurenemist nagu mullu pole firma kunagi näidanud. Millega seda seletate?
See kasv ei ole tõepoolest olnud ainult orgaaniline ehk põhitegevusest tulenev kasv. Meie majandusaasta tulemus peegeldab kontserni kuuluva kolme ettevõtte konsolideeritud majandustulemust. Ehkki ka SG Sekurit Eesti Äriüksus tegi oma kõigi aegade parima tulemuse samuti eelmisel aastal.

Miks kolm äriühingut üldse kokku pandi?
Kokkuliitmine oli kooskõlas kontserni ametliku poliitikaga ja liitmise eesmärk oli saavutada sünergia sama kontserni ettevõtete vahel. Me panime teatud taustafunktsioonid, nagu näiteks raamatupidamine, sisseost, tööohutus, personalijuhtimine, osaliselt kokku.

Koondumine peaks tähendama töötajate arvu vähenemist, aga teie olete ju inimesi juurde palganud!
Oleme inimesi juurde palganud tootmisliinidele, et täita tellimusi ja rahuldada turu nõudlust.

Kust te lisatöökäed võtate? Ostate lihtsalt tööjõuturult üles?
Meie pluss on, et kuna meil on pakkuda töökohti, mis sobivad nii mehele kui naisele, siis saame palgata ühest perest kaks inimest. Kindlasti suudame Lõuna-Eestis pakkuda vägagi konkurentsivõimelist palka.

Kas teil polegi siis palgakärbet olnud?
Ma ei tea, kas see on nüüd koht, kus ma peaksin piinlikkust tundma või vastupidi, uhke olema. Aga me tõepoolest elasime raske perioodi üle nii, et ei pidanud oma inimeste palkasid, koolituskulusid jm vähendama.

No nii hästi teil nüüd ka ei ole läinud, et palk tõusnud oleks?
Ei-ei. Tingimustes, kus kõik ettevõtted tõmbavad palgakulusid kokku, kus klient loeb hoolikalt raha, kus majanduse stabiilse arengu väljavaated on vaata et olematud, oleks palgatõus ebamajanduslik otsus.

Tänu millele te pääsesite palgakärpest?
Me ei laristanud headel aegadel, vaid tegime ebapopulaarseid otsuseid. Näiteks ei jooksnud me kaasa üleüldise palgatõusuga. Oleme alati töötanud efektiivsuse nimel.

Kuidas iseloomustate tänavust majandusaastat?
Kui vaadata SG Securit Eesti Äriühingu toodangu põhiturge ehk Kesk-, Lõuna- ja Põhja-Euroopat, siis neil turgudel pole majanduslangust kogenud. Kui uute autode müük kahaneb, siis autode kasutusiga pikeneb. Ja mida kauem autosid kasutatakse, seda suurem tõenäosus on, et autol läheb klaasi vaja. Oleme kasvatanud eksporti kõigis sektorites.

Taust
AS Saint-Gobain Glass Estonia
* asutatud 01.01.1989
* asukoht Elva linn
* lamineeritud esiklaaside ja karastatud küljeklaaside tootmine, müük ja paigaldamine sõidukitele; klaaspakettide ning eriklaaside tootmine
* ainuomanik Saint-Gobain Sekurit Scandinavia AB
* töötajate arv: 218 (2007), 237 (2008), 374 (2009)
* müügitulu mullu 749 miljonit krooni, maksueelne kasum 101 miljonit

Osale arutelus

  • Väinu Rozental

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

Teabevara