Autor: Birjo Must • 18. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Energeetik: töö Soomes pakub arenguvõimalusi

Henri Ormus on edasipüüdlik noor mees, kes suundub peatselt erialasele tööle meie põhjanaabrite juurde.

Peamine põhjus välismaale tööle asumisel on see, et praegu pole Eestis võimalik ennast soovitud valdkonnas – tuumafüüsikas – maksimaalselt teostada. "Minul pole oma praeguse haridusega kahjuks Eestis midagi teha. Samas olen otsustanud, et soovin tegeleda just nimelt sellega, mida viimased aastad õppisin," selgitas ta Soome tööle asumist.

Esmalt lõpetas Ormus magistriõpingud Tallinna Tehnikaülikooli energeetikateaduskonnas ja seejärel suundus Rootsi, kus omandas uue magistrikraadi tuumaenergeetika valdkonnas. Lisaks on ta läbinud tööpraktika ühes maailma juhtivas tuumaenergeetikaga tegelevas firmas USAs.

"Tööd otsides vaatasin esialgu Euroopa riike, kuna need asuvad kodule lähemal,” rääkis Ormus. “Minu CV saadeti Soome erialaste firmade info listi ja sain üsna pea tipptasemel rahvusvahelisest firmast väga hea pakkumise, mille otsustasin ka vastu võtta," rääkis ta.

Ormuse kinnitusel hakkab ta tööle rahvusvahelises konsultatsioonifirmas, mis tegeleb ülemaailmsete projektidega väga erinevates sektorites. Tema tulevane amet on tuumaenergeetika valdkonna projektiinsener.

Soome on Ormuse sõnul hea koht töötamiseks, sest seal on rahvusvahelised ettevõtted ja kõrge kvalifikatsiooniga spetsialistid. "Kui Soomes midagi tehakse, siis tehakse ikkagi maailmatasemel ja teadus on väga kõrgelt arenenud," märkis Ormus. Lisaks toob töö Soomes endaga kaasa palju maailmas ringireisimist ja maailmapildi avardumist.

"Kuigi Soome ei ole olnud minu kindel eesmärk, on hea meel, et saan asuda tööle Eesti lähedale ja kodus käimine võtab vaid paar tundi laevasõitu," lisas ta.

Uude riiki elama asumine Ormust ei hirmuta, kuna ta on juba elanud Rootsis ja Ameerikas. "Asjaajamist küll tuleb, kuid olen ennast ise proovinud kõigega varakult kurssi viia," märkis ta.

Pikemas perspektiivis näeb Ormus ennast siiski Eestis  töötamas. Praegu saab aga määravaks see, millises riigis on parimad arenemisvõimalused. "Tagasi tuleksin siis, kui mul oleks võimalik kodus erialast tööd teha," selgitas Ormus. Praegu ta kindlalt öelda ei oska, missuguse riigiga oma elu jäädavalt seob.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077