30. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kubilius: Gazprom ja E.ON võivad kaevata Brüsselile

Kui Leedu gaasifirma Lietuvos Dujos AB suuraktsionärid Gazprom ja E.ON ei ole nõus teenuste lahutamisega, tuleb neil kaevata Brüsselile, soovitas Leedu peaminister Andrius Kubilius.

Leedu valitsus otsustas 19. mail lüüa lahku Lietuvos Dujose gaasimüük ja ülekanne. Gazprom ja E.ON teatasid 20. septembril avalikus kirjas, et „omandiõiguse jagamise liiga kiire täideviimine“ Leedus võib „põhjustada katkestusi gaasitarnetes.“ Tegemist on „närviliste seisukohavõttudega“ mis ei ole „suureks uudiseks“, kommenteeris Kubilius eile Kopenhaagenis Bloombergile.

„Me mõistame, et Gazprom on pisut mures Euroopa gaasiturgude jagunemisprotsessi pärast,“ ütles Kubilius. „Kuid me näeme, et  Eesti otsustas seda järgida. Ka poolakad teevad midagi sarnast. Kui keegi on õnnetu selle pärast, kuidas me täidame Euroopa direktiive, peavad nad kaebama seda Brüsselile.“ Ilma konkurentsita riskib Leedu jääda olukorda kus ta peab maksma 100 dollarit rohkem kui Saksamaa 1000 kuupmeetri Vene maagaasi eest, lisas Kubilius.

Teenuste lahutamist nõuab EL, et sundida juhtivaid energiafirmasid võimaldama konkurentidele ligipääsu ülekandevõrkudele. EL kinnitas 2009 aprillis seaduse, mis sunnib liikmesriike valima ühe kolmest võimalusest lihtsustamaks ligipääsu elektri- ja gaasivõrkudele. Valikuteks on kas sundida firmasid müüma või emaettevõttest eraldama ülekannet teostav osa, nõudma neilt võrgu juhtimise üleandmist sõltumatule operaatorile või kohustama neid muutma üksus sisemise tegevuse abil sõltumatumaks.

Autor: Katri Soe-Surén

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077