Autor: Hannes Sarv • 24. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koit Uus: eks tuleb teha tarku otsuseid

2008. aasta aprillis müüsid eestlased ja venelased Prantsuse suurfirmale Saint-Gobain Ehituse ABC poeketi. Tehingu hind ületas 900 miljonit krooni. Üks müüjatest, Koit Uus räägib, et ega teenitud summa tema ettevõtlustegevust suurt mõjutanud. Kohaneda tuli kriisis, praegu tuleb tegutseda targalt.

Telefoniintervjuu Äripäeva Rikaste TOPis 57. kohal oleva Koit Uusi­ga.

Mis Teie arvate meie ettevõtjate reastamisest?

Raske öelda. Ei tahaks mingit seisukohta võtta selles küsimuses. Ma saan aru, et seda on põnev teha, aga samas ei võeta seda selles mõttes tõsiselt, et metoodika ei ole sisuliselt piisavalt hea. Aga kui see tundub huvitav teha, siis võite seda teha (naerab).

2008 kevadel müüsite Ehituse ABC. Olete ka enne öelnud, et see oli hea aeg müügiks. Kuidas Te tagantjärele hindate – ilmselt paremat aega ei oleks saanudki olla?

Jah, jään oma selle seisukoha juurde, et oli õige aeg.

Tehingu hind oli 900 miljonit krooni. Kui siin natuke kalkuleerida, siis Teie osa sellest võis olla ehk sadakond miljonit?

Ma arvan, et oli pisem. Ta oli nii mitmete firmade kaudu. Asi on selles, et rahaline seis ja likviidsus on eri asjad. Ta eriliselt ei mõjutanud mu käitumist.

Aga kuidas on langusperiood mõjutanud Teie käitumist?

Eks ta mõjutab kõikide käitumist. Ettevõtjad on tõsiselt üle vaadanud oma kulupooled ja investeeringupooled. Firmadele on see mõjunud kainestavalt. Uues olukorras oleme vaadanud, mida saab targemini teha. Eks ta sunnib rohkem ekspordiga tegelema, sest see näitab ära, kui väike on Eesti siseturg, ja siin ei saa kohaliku turu peale orienteeruda.

Ma arvan, et kõige rohkem oleme uksetehase ekspordiga tegelenud (AS Haapsalu Uksetehas – toim). Ega riike juurde ei tule. Sinna, kus me oleme kogu aeg müünud, sinna püüame rohkem müüa. Kui vahepeal läks liiga palju energiat Eesti turu peale ära, siis püüame nüüd oma energia suunata põhja poole, Skandinaaviasse.

Üks tegevusvaldkond, kus Te aktiivne olite, oli kinnisvara. Aga see turg kukkus vahepeal täitsa ära. Mis siin ikka, samad asjad – võtame rahulikumalt, võtame kulusid kokku, võitleme pankadega ja teeme samu asju mis varem, aga targemini.

Kuidas pankadega võitlus läheb?

Sõbralik viik. Normaalselt. Ütleme, et kokkuvõttes on ettevõtluses pangandusega raske, aga enda seisukohalt rääkides, tuleme toime. Eks pankadel on ka keeruline, sest uusi elujõulisi äriprojekte ei ole. Pangad võtavad raha hoiustajatelt sisse ja eks nad peavad seda välja ka andma. Mulle tundub, et vahepeal oli pankadel agressiivsem periood. Praegu on rahulikum.

Loodetakse, et majandus hakkab august välja ronima. Euro mõjust rääkides öeldakse positiivselt, et see lisab stabiilsust. Kuidas Teie lähitulevikku praegu vaatate?  Eks euro lisab stabiilsust muidugi. Aga ma ei ole nii optimistlik. Neid kiire kasvu märke pole kusagilt näha. Mõni neid näeb, aga võib-olla ma ei oska neid märgata. Aga eks ta ülespoole ikka ronib. Või oleks õigem öelda edasipoole, kerge nurgaga ülespoole. Allapoole pole palju minna kusagile. Eestist sõltub ikkagi väga vähe. Eesti siseturg ei pea meid kedagi vee peal. Hoiame ikka pöialt, et kuidas ümberringi läheb, kuidas Skandinaavial läheb ja kuidas Saksamaal läheb.

Mida Te ise püüate praegu teistmoodi teha või mida paremini teha?

See on selline võluküsimus, kui seda teaks… (naer). Püüame targasti käituda. Katsume pikemalt töötada ja targemini käituda. See on normaalne.

Koit Uusi haare

*Omab 86% valdusfirmast AS Uuemõisa Invest.*Firma konsolideeritud käive 2009 oli 108,2 (2008: 194), kasum -8,5 (2008: 46,9) miljonit krooni.*Firmal on 10 tütar- ja 4 sidusettevõtet, mille tegevusalad on seotud kinnisvara, ehituse, mootorsõidukite hoolduse, remondi ja müügiga, hotellindusega jne.*Uuemõisa Invest olulisemad omandused: 20% ASist EKE Invest ja 63% ASist Haapsalu Uksetehas.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077