Autor: Katre Pilvinski • 11. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suva trotsib raskusi

Aasta alguses saneerimisega alustanud AS Suva sai omaniku Viktor Saarestiku sõnul lõpuks Soome turule oma kaubamärgi ja lepingud otse ostjatega - seda küll kahe firma pankroti hinnaga.

"Ostsime kaks pankrotis Soome firmat, nüüd me lasime nad uuesti pankrotti ja kandsime maha. Seetõttu see miinus ongi tekkinud. Kuid nüüd saame suurte ostjatega otse lepingud kätte ja seda me tahtsimegi. Eesmärk on selles mõttes täidetud," märkis Saarestik.

Firma eelmise aasta aruande järgi on AS Suva kontserni kahe tütarettevõtte Vendi Eesti AS ja Vendi Finland OY osas välja kuulutatud pankrot ja nende ettevõtete bilansiline väärtus konsolideeritud aruande koostamise ajal on ligilähedane nullile.

Saarestik selgitas, et kaks pankrotis Soome firmat ostetigi selleks, et saada turule oma kaubamärk Vendi. „Kaubamärk ja otselepingud on nüüd käes, koostöö areneb vaikselt," oli ta optimistlik. "Lõpetasime Soome firmade toetamise ära, kõik rahad, mis on sinna maetud, sealt midagi tagasi ei tulnud. Vähemalt turg on meil nüüd olemas – kuid selliste kulutustega see tuli," nentis ta.

Firma omanik rääkis, et Eestis on käinud juba Marimekko ja muud suured ostjad, kellega Suva tahab Soomes kõige rohkem koostööd teha.

"Venemaa turuga tegeleme aktiivselt, aga suurt müüki pole sinna veel tehtud. Kuid paistab, et asi hakkas jälle susisema ja huvi on taas tekkinud – toon on rõõmsam ja positiivsem, enam pole nii, et ei taheta Eestiga asju ajada," nentis Saarestik ja lisas, et Suval on Venemaal üks väike firma, kes aktiivselt tegutseb ning tahab suurte kettidega lepinguid saada.

„Seda ei saa praegu öelda, et Suva oleks pankroti poole minemas," kinnitas Saarestik.

Suva teenis mullu 23,8 miljonit krooni kahjumit

Suva eelmise aasta aruande järgi teenis ettevõte mullu 23,8 miljonit krooni kahjumit, kui aasta varem oli ettevõte veel 8,5 miljoni krooniga kasumis. Aruandes tehtud ettepaneku järgi kaetakse kahjum eelmiste perioodide 30,2 miljoni krooni suuruse kasumi jäägi arvelt.

Krediidiinfo andmetel on Suval hetkel 9,8 miljoni krooni eest maksuvõlga, millest 7,9 miljoni krooni ulatuses on ajataud. Eelmisel aastal langes Suva omakapitali maht 9 mln kroonini, samas oli püsti tervelt 115 miljoni krooni eest laene, sh. 20% intressiga Vjatšeslav Leedo firmalt Holostov Kinnisvaralt.

22.10.2009 määrusega algatas kohus AS Suva saneerimismenetluse ja sama aasta detsembris esitas AS Suva avalduse saneerimiskava kinnitamiseks. Saneerimiskava kohaselt on saneerimiskava täitmise tähtaeg 18 kuud. Saarestik tõdes, et saneerimine saigi maksuvõla tõttu tehtud.

 

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077