Ukraina nõuab Venemaalt odavamat gaasi

Vaatamata viis kuud tagasi kokkulepitud hinnaalandusele teatas Ukraina valitsus täna, et soovib Venemaa maagaasi importida madalama hinnaga.

Venemaa riigi kontrolli all olev Gazprom keeldus esialgsetest kommentaaridest, mistõttu jääb selgusetuks, kuidas venelased vastavad ukrainlaste nõudmistele ning kas ees võib oodata järjekordne energiatüli, vahendab Financial Times.

Ukraina peaministri Mykola Azarovi kommentaarid võivad taas avada haava, mis oli juba kinni kasvanud. Aprillis suutsid ukrainlased vastse presidendi Viktor Janukovitši juhtimisel kindlustada 30-protsendilise hinnaalanduse imporditavale maagaasi, millele oli eelnenud mitu aastat järske hinnakallinemisi.

Vastutasuks sai Moskva 25-aasta üürilepingu pikenduse Krimmis asuva Sevastopoli sadamale, mis on riigi Musta mere laevastiku kodusadamaks. Analüütikud nägid tehingus suuremat garantiid, et gaasitarne katkestused tuleval talvel probleemiks ei osutu.

"Me oleme enda sihiks võtnud selle äärmiselt ebasoosiva kokkuleppe ülevaatamise Venemaa Föderatsiooniga ning üritame enda venelastest partnereid selle muutmise vajalikkuses veenda," teatas peaminister Azarov kolmapäeval.

Praeguse valitsuse sõnul vajab 2009. aastal koostatud hinnavalem tõsist ülevaatamist. Azarovi sõnul on maagaasi hind tõusnud 25 dollarit tuhande kuupmeetri kohta igas kvartalis, mis võib kiiresti ära süüa 100 dollarilise soodustuse tuhande kuupmeetri kohta, mis lepiti kokku aprillis.

Hetkel on veel selgusetu, mis präänikut suudab Kiiev Moskvale pakkuda, et garanteerida uus soodustus. Kreml on ammu sihtinud Ukraina gaasiliinide süsteemi, kutsudes see aasta ukrainlasi üles ühendama enda gaasitorud nagu seda oli Nõukogude ajal.

Osale arutelus

  • Fredy-Edwin Esse

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

Teabevara