Autor: Jaana Pikalev • 13. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

VKG investeerib uude kaevandusse 3,5 miljardit

Viru Keemia Grupp (VKG) ning  Nordea, SEB ja Pohjola  sõlmisid täna ühe läbi aegade suurima sündikaatlaenulepingu, summas 221 miljonit eurot (3,5 miljardid krooni), millega finantseeritakse uue põlevkivi kaevanduskompleksi rajamist Ida-Virumaale ning kindlustatakse hiljuti Kohta-Järvel valminud ja juba töötava õlitehase täisvõimsusel käivitamist.

Rajatava kaevanduskompleksiga kaasneb nii rikastusvabriku kui ka  konveieri väljaehitamine, mis peaks täisvõimsuse saavutama aastaks 2012. Mahukas investeering Ida-Virumaale loob uusi võimalusi nii ekspordiks kodumaise tooraine ehk põlevkivi baasil ning annab panuse kohalikule tööhõivele ja teadmistepõhisele arengule piirkonnas.

„Põhjamaade suurte pankadena finantseerime koostöös investeeringuid, mis tugevdavad Eesti ettevõtluse konkurentsivõimet ja tagavad ekspordipõhise majanduskasvu,“ lausus Nordea Pank Eesti korporatiivpanganduse juht Andreas Laane. „Eesti majanduskasvu prognoos on taas positiivne, mis loob  majandusmaastikul uusi võimalusi ja aitab realiseerida pikaajalisi investeeringuid tootmisesse.“ Laane lisas, et peame olema võimelised üles leidma  jätkusuutlikumad valdkonnad, mis ei sõltuks ainult sisenõudlusest.

Viru Keemia Grupi finantsdirektori Ahti Puuri sõnul annab pankade toetus kindluse mahukaks investeeringuks ning võimaluse uusi lahendusi ja ettevõtte strateegiat ellu viia. „Meie jaoks on see oluline otsus nii ettevõtte arengu kui ka kohaliku tööhõive seisukohast, uue õlitehase rajamisega lõime juurde 100 uut töökohta, kaevanduskompleksi rajamisega loob VKG 2010 ja 2011 aastatel Ida-Virumaale 400 uut töökohta ning annab allhanget teistele Eesti ettevõtetele sadade miljonite kroonide eest,“ kinnitas Puur.

Viru Keemia Grupp on kümnest tütarettevõttest koosnev kontsern ja Eesti suurim keemiatööstusettevõte. VKG põhitegevusaladeks on põlevkivisaaduste ning elektri- ja soojusenergia tootmine ja müük. VKG-s töötab 1380 inimest, olles seeläbi üks olulisemaid tööandjaid Ida-Virumaal. VKG-sse kuuluv VKG Oil AS on Eesti vanim ja suurim põlevkivitööstusettevõte, mille kogemus ulatub 1924. aastasse.

Euroopa juhtivasse pangandusgruppi kuuluv Nordea on ainus kõrgeima ehk AA- krediidireitinguga kodupank Eesti turul, mis pakub universaalpanga tooteid ja teenuseid nii era- kui äriklientidele. Nordea märgi alla kuuluvad kõik olulised pangatooted. Nordea Grupil on üle 10 miljoni kliendi, ligi 1400 harukontorit ja 6 miljoni e- kliendiga juhtiv positsioon internetipanganduses. Nordea aktsiad on noteeritud NASDAQ OMX Stockholmi, Helsingi ja Kopenhaageni börsil.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077