Autor: Jaana Pikalev • 8. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tootja: toormaterjalihinnad avaldavad survet hinnatõusuks

Nahkjalatsite tootja ASi Samelin omanik ja tegevdirektor Leida Kikka ütles Äripäevale, et pole toodangu hindasid tõstnud, küll aga tõusevad tooraine hinnad, mis võivad hinnale survet avaldama hakata.

Kikka hinnangul on inflatsioonimäär kasvanud kindlasti kütuse ja transpordi hinna tõttu. Samuti märkis ta tõusnud olevat ka elektri- ning gaasihind, mis on ettevõtte küttekulu kahekordistanud.

Samelin veel oma toodangu hinda pole tõstnud ega plaani seda teha, rääkis Kikka. Küll aga võib tooraine hinnatõus hinnatõusuks survet avaldada, nentis ta.

Naise sõnul hakkab märku andma ka tööjõupuudus. “Ei ole välistatud, et järgmisel aastal hakkab survet avaldama tööjõupuudus, mis avaldab palgatõusule survet,“ möönis Kikka. Kõik eelpool nimetatud aspektid aga tähendavad, et toodangu hinna tõstmise peale peaks mõtlema.

Majandusprognoosi hinnangutest välja tulnud Eesti madal tootmisvõimsuste rakendatus on Kikka sõnul selgitatav tootmismahtudega.  „Hiilgeaegadel olid ikkagi tootmismahud tunduvalt suuremad,“ lausus ta. Tootmisvõimsuse kasutus konkreetselt Samelini puhul tõi naine välja, et hooned ning vahendid ei ole maksimaalselt rakendatud, küll aga tööjõud.

Kikka sõnul on neile takistuseks õmblejate puudus ja kriitilisem käibevahendite nappus. „Kuna tootmistellimusi tuleb järsult sisse palju, siis ei jätku vabu käibevahendeid, et osta materjale,“ selgitas ta. Ka seetõttu pole kõik vahendid ja hooned rakendatud töösse.

Oluliselt annab ettevõtja sõnul tunda hetkel asjaolu, et materjalide tarneajad on pikenenud kuskil kaks nädalat. „Kui varem oli tellimishetkel neli nädalat, siis tänaseks on kuus nädalat,“ ütles Kikka, et see takistab kasvu. „Kui oleks võimalus kohe tellimused ära toota ja ära saata, siis oleks kohe kasv ja näitajad paremad,“ möönis ta.

Hetkel Samelinil kasvu ei ole ning olukord on stabiilne. Kuid  sel aastal näeb ettevõtte juht kasvu juulis ja augustis. „Hetkel me ei saa kasvuks rääkida, on samal tasemel kui eelmisel aastal,“ nentis Kikka. Tema sõnul on praegu kõige olulisem märkida, et kui eelmisel aastal samal perioodil oli tellimusi üheks kuuks ette, siis täna on tellimusi ca kolmeks kuuks ette

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077