Autor: Anu Jõgi • 7. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome ekspeaminister sai prisket tasu Nord Streamilt

Soome endine peaminister Paavo Lipponen on saanud arvestatavat tasu gaasikontsernile Nord Stream antud konsultatsioonide eest, vahendab Kauppalehti Ilta-Sanomate uudist.

Lipponeni konsultatsioonifirma Cosmopolise värskest aruandest selgub, et ettevõtte käive oli eelmisel aastal 194 000 eurot ehk üle 3 miljoni krooni. Põhiosa summast tuli gaasitorufirmalt Nord Strem ja elektritootjalt Pohjolan Voima, kelle konsultant Lipponen on olnud.

Cosmopolis maksis juhile aastas palka 95 000 eurot ehk ligi 1,5 miljonit krooni, ettevõtte kasumiks jäi 25 000 eurot (ligi 400 000 krooni).

Muud tegevust peale konsultatsioonide ettevõttel polnud.

Nord Stream on Läänemerele gaasitoru rajav Saksa firma, mida Lipponen konsulteeris paar aastat tagasi.

Lipponen vastutas suhete vahendamise eest Soome otsustajatega ning tema ülesandeks oli kiirendada projekti liikumise protsessi Soomes. Lipponen ütles toona, et ei näe selles mingit vastuolu, et ta endise peaministrina astub tugevalt politiseeritud ja vaieldava projekti teenistusse. „Tuleb meelde tuletada, et minu ametiajast on möödas üle viie aasta. Mind ei saa enam pidada siseringi inimeseks,“ põhjendas Lipponen 2008. aastal.

Pohjolan Voima on eelmisel nädalal tuumajaama ehituse loa saanud Teollisuuden Voima suuromanik.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077