Autor: Anne Oja • 27. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA keelab Arktikas naftauuringud

USA siseminister Ken Salazar kuulutab täna välja keelu naftauuringutele Arktika vetes, täna peaks selguma ka see, kas Mehhiko lahes uppunud naftapuurauku õnnestub betoneerida.

Kõik puurimised katkestatakse vähemasti 2011. aastani ja seetõttu, et Arktikas võib naftaleke omada palju hullemaid tagajärgi kui katastroof Mehhiko lahes, kirjutas Los Angeles Times.

Sel ajal, kui puurimist ei toimu, uurivad eksperdid puurimistehnoloogiat ja kontrollivad, kas USA tuleks lekkega toime.

Arktika puurimiskeelust kannab kahju eelkõige Shell, mis on hankinud kuus puurimisluba viie maardla uurimiseks, kolme puurauku oleks hakatud rajama juba tänavu suvel.

Mehhiko lahes põhjustas looduskatastroofi 20. aprillil toimunud õnnetus British Petroleumi puurtornis Deepwater Horizon. 11 inimest hukkus, naftapuurimisplatvorm vajus merepõhja ja puuraugust hakkas välja voolama naftat. Naftalaik on võtnud juba hiigelmõõtmed ja selle levikut pole kuu aja jooksul suudetud piirata.

BP on naftat tõrjunud mürgiste kemikaalidega ja suur hulk musta kulda on seetõttu 1,5 kilomeetri sügavusel vee all, vahendas Aktuaalne kaamera. USA valitsus kahtlustab, et naftat om nerre lekkinud neli korda rohkem kui BP tunnistab.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077