Autor: Jaana Pikalev • 18. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Biodiislitootja loodab pankrotiga terveneda

Biodiesel Paldiski ASi Juhatuse liikme Erich Teigamägi sõnul usuvad nad, et ettevõtte tervendamine läbi pankrotiprotsessi on võimalik ning loodavad, et tehas käivitub peagi jälle.

Teigamägi ütles Äripäevale, et möödunud aasta septembris kinnitatud saneerimiskavasse taheti turutingimustest lähtudes muudatusi teha, kuid võlausaldajad ses küsimuses üksmeelt ei saavutanud. „Vahepeal on turg mitu korda olulisel määral muutunud ja ma ei räägi majanduse masu seisundist,“ lausus Teigamägi.

„Selle aasta esimene kvartal oli turul äärmiselt halb,“ vaatas Teigamägi tagasi. Tooraine ehk rapsiõli ja biodiisli hinna marginaal ehk hinnavahe hakkas lähenema kümnele eurole tonni kohta, valgustas ta. „Saneerimiskava täitmiseks ja ettevõtte jooksvate kulude katmiseks oleks vajalik 130-135 eurone marginaal, mis eelmine aasta ka põhihooajal valitses,“ selgitas ta.

Kehvad asjaolud on viinud selleni, et varusid müüakse üha odavamalt ja odavamalt. Suured kauplejad on varude mahutites hoidmisest saanud juba kümneid miljoneid eurosid kahjumit. „See lihtsalt ei võimaldanud sellist raha teenida, millest oleks võimalik maksta saneerimiskavas ettenähtud kulutusi ja ka edaspidi jooksvaid ettevõtte kulusid,“ lisas Teigamägi.

Nafta hinna järsk muutus, talvised muutused, raha kallinemine turul ja muud erinevad muutused nõuavad aastaid tagasi koostatud äriplaani muutmist. „Äriplaani muutmiseks algatasime läbirääkimised võlausaldajatega, et saneerimiskava ümber kujundada, et teha vastav ettepanek ka saneerimiskava kinnitanud kohtule,“ selgitas ta.

Paldiski tehase uus äriplaan oleks olnud üles ehitatud tulevikuturgudele, mitte Poolale ja Leedule, kuhu toodangut seni veetud on.

„Püüdsime suurendada hanke osakaalu ehk tahtsime toorainele lähemale, et mitte osta ainult rapsiõli, vaid minna juba seemneostu tasandile,“ täpsustas Teigamägi.  See kõik aga vajas rohkem aega, mida ettevõttel ei tekkinud. „Nähes, et me ei ole võimelised kohustusi täitma, oli juhatus kohustatud vastava sammu ette võtma,“ tõdes mees.

Ettevõtte suurim võlausaldaja SEB Pank ei olnud saneerimiskava muutmise vastu. Seda kinnitas ka panga kommunikatsioonijuht Silver Vohu, kes avaldas kahetsust, sest pankrot on panga hinnangul kõige halvem lahendus. Kes saneerimiskava muutmise vastu sõdis, ei soovinud Teigamägi aga öelda.

Tuleviku suhtes on biodiisli valmistaja siiski optimistlik. „Me arvame, et ettevõtte tervendamine läbi pankrotiprotsessi on võimalik, kuna oleme on päris suur eksportöör,“ rääkis Teigamägi.  „Kuna meil on kõrgtehnoloogilised seadmed, tahaks tehase kohta kasutada sõna lahe või võimekas, aga majandussituatsioon on sellega kurvalt käitunud,“ arutles Teigamägi. „Loodame, et lõppkokkuvõttes tehas millalgi jälle käivitub,“ soovis ta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077