Autor: Ain Alvela • 29. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Oma jõujaam aitab firmal elektri hinnatõusust üle olla

Mida avatumaks elektriturg muutub, seda otstarbekamaks võib ettevõtte jaoks osutuda oma koostootmisjaama rajamine, et ennast ise elektri- ja soojusenergiaga varustada.

Koostootmisjaama rajamise otsus langetatakse peamiselt elektrienergia tootmise ja selle müümise kaudu, sest kombijaamast kaheksa kuni kümme korda odavam on ehitada katlamaja, mis toodab vaid soojusenergiat.

Siiani polnud ettevõtetel majanduslikku põhjendust soetada miljoneid kroone maksvaid kombijaamaseadmeid ning toota nõnda odavat elektrit. Nüüd, mil elektri hind hakkab kerkima, võib olukord muutuda ning tootmisettevõtetel tekkida motivatsioon oma koostootmisjaamade rajamiseks.

Energeetikaspetsialist Kalle Küngas usub, et kui ettevõttel on suur elektritarve või tal tekkib äriidee elektrit väljapoole müüa, on koostootmisjaama käivitamisel mõte sees.

Jaamad naabritega kahasse

Keskküttekatelde, sh kombijaamad, paigaldamisega tegeleva ASi Tamult tegevdirektor Jüri Taal on seda meelt, et oma tarbeks on majanduslikult otstarbekas soetada kombijaam juhul, kui ettevõte saab seda aastas kasutada vähemalt 6000 tundi. Mida suurem on kasutusaeg, seda lühem tuleb tasuvusaeg.

"Naabritega ühise kombijaama rajamine on kindlasti üks tulevikusuundi," ütles ta. "Ent jaama rajamine võtab aega. On tarvis projekteerimise ja ehitamise tingimusi omavalitsusest, teha projekt, paigaldus ja alles siis saab jaama käivitada."

Energeetikasüsteemide ehitamisega tegeleva ASi Filter müügijuht Bert Lõuke märkis, et kuna koostootmisjaamad toodavad elektrit ja soojust tarbija läheduses, tagavad need efektiivseima energiamuundamise minimaalse keskkonnakahjuga. Selline jaam võib ennast tema hinnangul juba paari aastaga ära tasuda.

Pikemalt loe artiklit Äripäeva tööstuserubriigist. Selleks vajaliku päevapileti saad osta SIIT,

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077