Oma jõujaam aitab firmal elektri hinnatõusust üle olla

Mida avatumaks elektriturg muutub, seda otstarbekamaks võib ettevõtte jaoks osutuda oma koostootmisjaama rajamine, et ennast ise elektri- ja soojusenergiaga varustada.

Koostootmisjaama rajamise otsus langetatakse peamiselt elektrienergia tootmise ja selle müümise kaudu, sest kombijaamast kaheksa kuni kümme korda odavam on ehitada katlamaja, mis toodab vaid soojusenergiat.

Siiani polnud ettevõtetel majanduslikku põhjendust soetada miljoneid kroone maksvaid kombijaamaseadmeid ning toota nõnda odavat elektrit. Nüüd, mil elektri hind hakkab kerkima, võib olukord muutuda ning tootmisettevõtetel tekkida motivatsioon oma koostootmisjaamade rajamiseks.

Energeetikaspetsialist Kalle Küngas usub, et kui ettevõttel on suur elektritarve või tal tekkib äriidee elektrit väljapoole müüa, on koostootmisjaama käivitamisel mõte sees.

Jaamad naabritega kahasse
Keskküttekatelde, sh kombijaamad, paigaldamisega tegeleva ASi Tamult tegevdirektor Jüri Taal on seda meelt, et oma tarbeks on majanduslikult otstarbekas soetada kombijaam juhul, kui ettevõte saab seda aastas kasutada vähemalt 6000 tundi. Mida suurem on kasutusaeg, seda lühem tuleb tasuvusaeg.

"Naabritega ühise kombijaama rajamine on kindlasti üks tulevikusuundi," ütles ta. "Ent jaama rajamine võtab aega. On tarvis projekteerimise ja ehitamise tingimusi omavalitsusest, teha projekt, paigaldus ja alles siis saab jaama käivitada."

Energeetikasüsteemide ehitamisega tegeleva ASi Filter müügijuht Bert Lõuke märkis, et kuna koostootmisjaamad toodavad elektrit ja soojust tarbija läheduses, tagavad need efektiivseima energiamuundamise minimaalse keskkonnakahjuga. Selline jaam võib ennast tema hinnangul juba paari aastaga ära tasuda.

Pikemalt loe artiklit Äripäeva tööstuserubriigist. Selleks vajaliku päevapileti saad osta SIIT,

Osale arutelus

  • Ain Alvela

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

Teabevara