1. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia vabaturu lepingute maht aprillis on 87% turust

Tänasest avanenud elektriturul on Eesti Energia turuosa hinnanguliselt 87 protsenti. Suurtarbijatega sõlmitud elektri müügilepingute kogumaht on aprillis ligi 144 gigavatt-tundi.

 

"Oleme aktiivselt elektrit müünud vabaturul Lätis juba kaks aastat, väga hästi toimival Põhjamaade energiabörsil Nord Pool oleme elektriga kaubelnud viis aastat ning täna astume Eesti vabaturule tugeva ja konkurentsivõimelise energiaettevõttena," rääkis Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive. "Täna on päev, mil turumajandus on jõudnud ka Eesti energeetikasse. Ma usun, et hästi toimiv elektriturg ja konkurents elektrimüüjate vahel tagavad kõikidele klientidele kindluse, et elekter on alati kättesaadav parima võimaliku hinnaga," lisas Liive.

Enamik elektri müügilepingutest on sõlmitud 9 kuuks ehk aasta lõpuni. Suurem osa kliente on eelistanud lepingut fikseeritud või osaliselt fikseeritud hinnaga, mis kaitseb hinnakõikumiste eest börsil ja võimaldab arvestada kindlate kuludega.

Tänasest, 1. aprillist, ostab ligi 230 ettevõtet, kes tarbivad ühes kohas üle 2 gigavatt-tunni aastas, elektrienergiat vabaturult. Edaspidi ei ole suurtarbijate jaoks elektri hind riiklikult reguleeritud, vaid sõltub elektri turuhinnast. Kehtiva seaduse kohaselt jääb keskmiste ja väikeste ettevõtete ning majapidamiste elektrihind 2013. aastani riiklikult reguleerituks.

Autor: Karin Aanja

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077