Autor: Anu Jõgi • 29. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia loobub Estlinki kasutuse ainuõigusest

Eesti Energia otsustas loobuda oma eksklusiivõigusest kasutada Estlinki merekaablit ja teeb kaabli kättesaadavaks kõigile turuosalistele.

Otsuse kohaselt loovutatakse Nord Pool Spoti elektribörsile täies ulatuses seni Eesti Energia käsutuses olnud kaabliõigused, teatas energiafirma.

Eesti Energia finantsdirektor Margus Kaasik ütles otsust kommenteerides, et Eesti Energia andis oma panuse hästi toimiva ja efektiivse elektribörsi ning heaks. „Vabaturg peab tekkima ja see peab olema reaalne ja efektiivne. See tähendab, et kõik müüjad peavad saama võrdse ligipääsu energiasüsteeme ühendatava merekaabli võimsustele – nii avame turu reaalselt kõikidele vabaturu osalistele,“ ütles Kaasik.

Eesti Energia energiakaubanduse direktori Margus Valsi sõnul on uudis väga hea nii elektrimüüjatele kui ka kõigile Eesti vabaturu tarbijatele. „Turg muutub laiemaks. Võrreldes algse plaaniga on Nord Pooli Estlinki eeldatav piirkonna maht ligikaudu kaks korda suurem. Piisavate võimsuste kättesaadavus tagab turule likviidsuse, mis omakorda toob Eesti vabaturu tarbijatele suurema integreerituse rahvusvahelise elektrituruga ning õiglase elektri hinna. Mida likviidsem ja sügavam on turg, seda paremini peegeldab turult tulev hind tegelikku olukorda,“ lisas Vals.

Eesti Energia on Estlink 1 alalisvoolukaabli suurim omanik ning annab turu kasutusse kogu oma kasutuses oleva kaablivõimsuse. Loovutatud võimsusi saavad võrdsetel alustel kasutada kõik turuosalised Eestis ja Põhjamaades.

Estlink 1 kaabel ühendab Põhjamaade ja Baltimaade elektrisüsteeme ning selle võimsus on 350 MW. Kaabli osanikud on Eesti Energia, Latvenergo, Lietuvos Energija, Pohjolan Voima ja Helsingin Energia.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077