Viis suurimat tehingut energiafirmadega toimusid mullu Euroopas

PricewaterhouseCoopersi uuringust selgus, et maailma energiaettevõtete ost-müük vähenes 2009. aastal 50%. Selle aasta prognoosid on pigem positiivsed, teatas PwC.

Värskelt avaldatud PricewaterhouseCoopersi maailma energiasektori ettevõtete ühinemiste ja omandamiste (Mergers & Acquisitions) raporti andmetel oli tehingute aktiivsus mullu väikseim pärast 2003. aastat: aset leidis vaid 596 elektri ja gaasi tootmise või transpordiga tegelevate ettevõtete tehingut koguväärtuses 97,6 miljardit eurot (2008.aastal 660 tehingut 194,3 miljardi euro väärtuses).

Traditsiooniliselt kõige aktiivsem oli Euroopa turg, kus toimus viis suurimat tehingut, mis andsid 60% kõigi tehingute koguväärtusest. Ainsa tehinguna ületas 10 miljardi dollari piiri Itaalia ENEL SpA viimane osatehing 2007. aastal välja kuulutatud Hispaania energiafirma Endesa SA ostust. Suuruselt kaks järgmist tehingut olid Hollandi energiafirmade Essent NV ja Nuon NV omandamine vastavalt Saksa RWE AG ja Rootsi Vattenfall AB poolt (tehingute väärtused vastavalt 9,9 ja 6,2 miljardit dollarit).

Geograafilistest piirkondadest oli tehingute väärtuse langus kõige suurem Põhja-Ameerikas (langus 2008.a võrreldes 30 miljardit dollarit ehk 71%) ning Venemaal
(22 miljardit dollarit) ehk 93%. 92% tehingutest leidis aset elektritootjate ning 8% gaasitootjatega.

Käimasoleva aasta prognoosid energiasektori M&A aktiivsuse kohta on hoolimata majandussurutisest ja pankade kahanenud laenuvalmidusest pigem siiski positiivsed: energiasektori ettevõtete finantsseis on suhteliselt hea ning paljude geograafiliste piirkondade (Ida-Euroopa, USA, Lõuna-Ameerika) energiasektor veel suhteliselt fragmenteeritud.

Osale arutelus

  • Kristi Malmberg

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

Teabevara