Autor: Indrek Kald • 8. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Konkurentsiamet: kahtluse korral vaidlusta vabatarbija staatus

Seoses elektrituru osalise avamisega 1. aprillist soovitab konkurentsiamet tarbijail, kes on saanud vabatarbijaks olemise teate, kuid peavad seda ebaõigeks, oma vabatarbija staatus teate saatnud jaotusvõrguettevõtja juures vaidlustada.

Tarbija peab sellisel juhul oma seisukohti põhjendama ja tõendama, et ei kasuta saadud elektrienergiat üksnes oma tarbeks, vaid müüb osa sellest elektrienergiast oma võrgu kaudu edasi teistele tarbijatele, kes ei paikne elektrienergia müüjaga samal kinnistul.

"Seadusandja mõte ja eesmärk ei saanud olla see, et õnnetu juhuse läbi peavad mõned väiketarbijad, kelle hulgas võib olla ka kodutarbijaid, hakkama edaspidi tarbima elektrienergiat hinnaga, mis kujuneb elektriturul vabatarbijatele," selgitas konkurentsiameti peadirektor Märt Ots.

Konkurentsiameti poole on pöördunud mitmed tarbijad, kes on saanud jaotusvõrguettevõtjalt teate, et nad vastavad vabatarbija kriteeriumitele ning on kohustatud alates 1. aprillist ostma elektrienergiat vabaturult. Paljud teate saanud tarbijad soovivad saada selgust, kas nad on vabatarbijad või mitte. Segadus on tekkinud seoses elektrituruseaduse muudatuste jõustumisega 27. veebruaril.

Muudatuste kohaselt on vabatarbija see, kes kasutab elektrienergiat sellises tarbimiskohas, kus kalendriaasta jooksul on ühe või mitme liitumispunkti kaudu tarbitud elektrienergiat vähemalt 2 GWh. Nimetatud koguse hulka arvatakse tarbimiskohas toodetud ja kasutatud elektrienergia.

Elektrituruseaduse §14 sätestab võrguettevõtjale kohustuse kontrollida ning pidada arvestust tema võrguga ühendatud tarbijate tarbimiskoguste üle. Kui tarbija vastab elektrituruseaduse paragrahvis 13 sätestatule, siis tuleb sellest asjaomast tarbijat teavitada seaduses ettenähtud tähtaja jooksul.

Nii mõnelgi juhul saab aga tarbija liitumispunkti kaudu jaotusvõrguettevõtja  võrgust üle 2 GWh elektrienergiat aastas, kuid ei kasuta kogu saadud elektrienergia kogust ära oma tarbeks, vaid müüb osa saadud elektrienergiast ajalooliselt väljakujunenud võrgustruktuurist ja elektrivarustuse situatsioonist tulenevalt  edasi oma tarbijatele, kelle hulgas võib olla ka kodutarbijaid.

Konkurentsiameti hinnangul ei saa sel viisil elektrienergiat  tarbivat isikut käsitleda vabatarbijana ning juhib jaotusvõrguettevõtjate ning tarbijate tähelepanu sellele, et elektrituruseaduse tähenduses on elektrienergiat ostev isik tarbija üksnes oma tarbeks kasutatava elektrienergia osas.

Seega on lisaks elektrituruseaduses sätestatud nõuetele vaja igal konkreetsel juhul täiendavalt hinnata ka seda, kas isik  tarbib kogu aasta jooksul saadud elektrienergia (2 GWh) oma tarbeks või müüb edasi.

Konkurentsiamet saadab vastavasisulise teate ka kõigile jaotusvõrguettevõtjatele. Praegu tegutseb Eestis 38 jaotusvõrguettevõtjat, kelle kohta on andmed kättesaadavad konkurentsiameti kodulehelt.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077