Autor: Anne Oja • 1. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valgevene sattus energeetilisse lõksu

Naftatollide teema väljus tolliliidu raamest ja Valgevene jäi sellega lõplikult Moskva tahtmisele alla, vahendas uudisteportaal charter97.org.

Tolliliidu komisjon kooskõlastas pärast pikki läbirääkimisi lõplikult tolliliidu koodeksi Venemaa, Kasahstani ja Valgevene ühistegevuseks. Koodeks jõustub 1. juulist, kirjutas Kommersant.

Venemaa makstavate nafta eksporditollide küsimust tolliliidu raames ei arutata, küll aga tuleb see ehk jutuks 2012. aastaks loodava ühtse majandusruumi loomisel. Võimalik, et eksporditolle ei arutata üldse, lisas charter97.org.

Imporditollide jagamisel tegi Venemaa mõningaid järeleandmisi. Täpseid numbreid pole praegu välja käidud, kuid jaanuaris oletati, et Venemaa saab imporditollidest 86,5%, Kasahstan 8,5% ja Valgevene 5%. Valgevene tahtis samas oma osa kõigest väest suurendada ja Venemaa oli lõpuks sunnitud järeleandmisi tegema.

Nagu teatas "Nasha Niva", on Valgevene majandusteoreetikud väitnud, et tolliliidul pole Valgevene jaoks mingit mõtet, kui see ei hõlma energiateemasid.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077