Autor: Koit Brinkmann • 3. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Energiaagentuuri kulu ja kirjadega Araabiasse

Ühe vastutasuna roheliste toetuse eest riigieelarve vastuvõtmisel eraldas valitsuskoalitsioon 86 miljonit krooni energia- ja kliimaagentuuri loomiseks. Jaanuaris käis agentuuri kuludega Abu Dhabis viieliikmeline delegatsioon, reis läks maksma 165 000 krooni.

15.-22. jaanuarini Araabia Ühendemiraatide pealinnas Abu Dhabis viibinud Eesti delegatsioon võttis osa Rahvusvahelise Taastuvenergia Agentuuri (IRENA) käivitamisega seotud rahvusvahelisest koosolekust ning konverentsist, kus arutati maailma tulevikuenergia küsimusi.

Viietärnihotellis Intercontinental peatunud delegatsioonis olid agentuuri nõukoja esimees Marek Strandberg, aseesimees Jaan Tepp, agentuuri juht Kristiina Rebane, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energeetikaosakonna juhataja Lauri Tammiste ning Tartu Ülikooli Tehnoloogiainstituudi energiatõhusa ehituse tuumiklabori juhataja Tõnu Mauring.

Agentuuri juhi sõnul oli Abu Dhabis käik tulemuslik

Nelja inimese osalustasuks kulus kokku 82 274 krooni ning viie inimese lennupiletid läksid maksma 79 845 krooni. Lisaks maksti agentuuri juhile Rebasele kokku 3500 krooni päevarahaks.

Rebase sõnul oli Abu Dhabis käik tulemuslik, toimus kasulikke kohtumisi ning sõlmiti sidemeid teiste riikidega. "Soovitame Eesti ettevõtjatel, kes tegutsevad energiatõhususe ja taastuvenergia vallas ning suudavad pakkuda innovaatilisi lahendusi, pöörduda energia- ja kliimaagentuuri poole, kuna meie vahendusel on võimalik müüa Eesti lahendusi Abu Dhabisse ning edendada seeläbi energiatõhususe ja taastuvenergia sektorit," märkis Rebane.

Läinud aasta suvel oli Reformierakonna ja IRLi vähemuskoalitsioon täbaras olukorras, vastu tuli võtta negatiivne lisaeelarve, kuid selleks tuli opositsioonilt toetushääli noppida.

Nõusse saadi Eestimaa Rohelised. Vastukaubana toetati roheliste soovi asutada energia- ja kliimaagantuur, milleks eraldati 86 miljonit krooni.

Ligi: keegi ei tea, mis loom see agentuur on

Strandberg kirjutas oma blogis, et energia- ja kliimaagentuuri eesmärk on laieneda kõigile Eesti energeetikaküsimuste säästlikkusele assisteerijaks juba selle aasta esimesel poolel. "Maailma olud ja Eesti aastatepikkused tegematajätmised kliimahoiu küsimustes nõuavad nii kohalikku vigade parandust kui ka tulevikku suunatud tegevust," lisas ta.

Vastates novembris riigikogus keskerakondlase Helle Kalda küsimusele 86 miljoni krooni eraldamise kohta agentuuri loomiseks, lausus rahandusminister Jürgen Ligi: "See oli minu jaoks hämmastav otsus, et selline agentuur üldse loodi käigu pealt ja eelarve menetlemise käigus. Palju selliseid katseid on riigikogust aegade jooksul tulnud, need ei ole hästi lõppenud. Enne, kui number jõuab eelarvesse, peaks see kuluartikkel olema ikka läbi analüüsitud, aga kipub minema tagurpidi. Ka järgmise aasta eelarve menetluse käigus kipub ikkagi keegi tahtma mingit uut maksu kehtestada ja seda numbrit juba eelarvesse kirjutada, antud juhul agentuuri, keegi ei tea, mis loom see on. Mina ei saa sellest aru, miks nii tehakse."

Erakonna Eestimaa Rohelised liikmest agentuuri juhi Rebase brutopalk on 35 000 krooni kuus. Agentuuri nõukojas on 15 liiget. Agentuuri nõukoja esimehe ettepanekul on KredExil võimalus maksta nõukoja liikmetele tasu proportsionaalselt agentuuri töösse panustamisega. Seni seda tehtud pole.

kes on kes

Agentuuri nõukojas 15 liiget

Marek Strandberg - esimees, riigikogu liigeJaan Tepp - aseesimees, Energiasäästubüroo OÜ juhatuse liigeTeet Eelmere - Eesti Jõujaamade ja Kaugkütte Ühingu esimeesPriit Enok - Eesti Vedelkütusevaru Agentuuri juhatuse liigeViktor Grigorjev - keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse ja tehnoloogia osakonna välisõhu ja kaitse ja kiirgusohutuse büroo juhatajaLembit Kaljuvee - riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liigeAgu Kivimägi - siseministeeriumi infotehnoloogia ja arenduskeskuse strateegia divisjoni küberturbe osakonna juhatajaEinari Kisel - majandus-ministeeriumi energeetika asekantslerUrmas Koidu - rahandusministeeriumi riigirahanduse ja strateegia osakonna juhataja kohusetäitjaKalev Kõnn - ASi Paroc juhatuse esimeesValdur Lahtvee - riigikogu Eestimaa Roheliste fraktsiooni esimeesErki Nool - riigikogu Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni liigeKalle Palling - riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liigeRene Tammist - riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna energiapoliitika nõunikTeet Tark - Eesti Kütte ja Ventilatsiooniinseneride Ühenduse eestseisuse liige

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077