Autor: Anne Oja • 2. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaba elektriturg vajab toimimiseks palju osalisi

Avatud elektrituru toimimiseks on vaja täita kuus tingimust, ütles energiamaaklerfirma Bergen Energi müügijuht Raissa Nirvi.

Need tingimused on järgmised: palju müüjaid ja ostjaid, domineerivate turuosaliste puudumine, võrdne ligipääs turule, homogeensed tooted, avatud ja kättesaadav turuinfo, turu kõrge likviidsus.

Homogeensed on need tooted, mis on standardiseeritud ja kergesti üksteisega asendatavad. Selle all mõeldakse ka standardiseeritud lepinguid ja kokkuleppeid.

Solidus Oy tegevjuht Jukka-Pekka Häkli ütles avatud elektrituru kogemusest rääkides, et informatsioon ja kauplekogemus muutuvad kõvaks valuutaks. "Tegutseda on lihtsam, kui see põhineb varasemal kogemusel. Kogemust ei saa omandada konverentsidel istudes," lausus ta.

Põhjamaades on turu toimimapanek 20 aastat aega võtnud.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077