Autor: Katre Pilvinski • 27. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ministeerium ostis Eleringi 2,7 miljardi eest

Osapooled vormistasid täna tehingu, mille kohaselt majandusministeerium ostis Eesti Energialt 2,7 miljardi krooniga põhivõrguettevõtte Elering.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ütles, et põhivõrkude lahutamise peamine eesmärk on muuta elektriturg läbipaistvamaks ja turul konkureerivate ettevõtete kohtlemine võrdseks, vahendas ministeerium.

„Eleringi roll Eesti energeetikas on oluliselt muutumas. Lisaks süsteemi töökindluse tagamisele tuleb tal nüüd panustada jõuliselt avatud elektrituru käimatõmbamisse koostöös NordPooliga. Samamoodi on tal tähtis roll uute energiasildade loomisel Soomega. Nende funktsioonide efektiivne täitmine eeldab selget eraldatust ja sõltumatut juhtimist elektrienergia tootjatest” lisas ta.

"Eleringi ülesanne on seista Eesti elektrisüsteemi kui terviku toimimise eest, et tagada igal ajahetkel tarbijatele nõuetekohase kvaliteediga elektrivarustus. Uus olukord, Eleringi eraldumine ja sõltumatus, peab tagama võimaluse seda teha senisest paremini, et vastata adekvaatselt neile väljakutsetele, mis seisavad meie ees koos muutustega Euroopa ja Eesti energeetikas," rääkis Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.

Põhivõrkude eraldamine Eesti Energia kontsernist tuleneb Euroopa Liidu nõudest, millega tuleb tagada põhivõrgu sõltumatus tootmis- ja müügitegevusest. Eleringi omandusse jäävad pärast tehingut kõik 330-110kV liinid ja alajaamad.

Eleringi aktsiate müügihind tugines PricewaterhouseCoopersi poolt koostatud hinnangule. Eesti Energia nõukogu kiitis põhimõttelise otsuse müüa põhivõrguettevõtja Elering OÜ Eesti riigile mullu septembris.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077