Autor: Väinu Rozental • 9. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Turkmeenia alustas taas gaasitarneid Venemaale

Turkmeenia alustas täna taas gaasi tarnimist Venemaale, gaasitarned katkesid eelmise aasta aprillis, kui gaasipeatrassil oli avarii, teatas uudisteportaal rian.ru.

Kuni avariini ostis Venemaa gaasimonopol Gazprom Turkmeeniast ligi 50 miljonit kuupmeetrit gaasi aastas. See kogus moodustab üle kahe kolmandiku Turmkeenia mullusest gaastoodangust ja on ligi kümnendik Gazpromi aastatoodangust. Gazprom on endiselt ainsaks ekspordikanaliks Kesk-Aasia suurtele gaasitootjatele.

Vastavalt kokkuleppele tarnib Turkmeenia tänavu Venemaale kuni 30 miljonit kuupmeetrit gaasi.

Mitteametlikel andmeil maksab Gazprom sellel aastal Turkmeeniale gaasi eest 240-250 dollarit tuhande kuupmeetri eest ehk Euroopa keskmise hinna. Kolm aastat tagasi maksis Gazprom Turkmeeniale tuhande kuupmeetri gaasi eest 65 dollarit ja 2008. aastal oli hinnaks 140/m3.

Turkmeenia toodab aastas ligi 80 miljonit kuupmeetrit gaasi.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077