Autor: Kristi Malmberg • 30. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Algavad ettevalmistustööd elektribörsi avamiseks  

Põhjamaade elektribörs Nord Pool Spot (NPS) ja Elering leppisid eile Helsingis toimunud kohtumisel kokku tegevusplaanis, mille eesmärk on tagada elektribörsi käivitumine koos elektrituru osalise avamisega alates 1. aprillist 2010, teatas Elering.

Kuigi elektrituruseaduse muudatused, mis loovad eelduse elektribörsi käivitamiseks ei ole veel riigikogus lõplikku heakskiitu saanud, alustab NPS kokkuleppe kohaselt siiski kohe uue aasta alguses ettevalmistavate tegevustega, et võimaldada elektribörsi toimima hakkamine järgmise aasta aprillist.

„Oleks ääretult kahetsusväärne kui börsi käivitumine lükkuks 1. aprillilt edasi kasvõi mõni kuu. Seda ei tohi juhtuda. Elering on valmis andma vajadusel täiendava garantii elektribörsi korraldajale tegevuse alustamiseks, sest usume, et hiljemalt jaanuari lõpuks on turu avamiseks reaalselt 35% ulatuses ja börsi käivitamiseks vajalik õiguslik raamistik olemas. NPS Eleringi poolset garantiid hetkel ei vajanud,“ kommenteeris Eleringi juht Taavi Veskimägi

NPS, Elering ja Fingrid alustavad samuti läbirääkimisi Estlink 1 kaabliomanikega saavutamaks kokkulepet Estlink 1 kaabli võimsuse rentimiseks põhivõrguettevõtjate poolt koos renditavate võimsuste turu käsutusse andmisega. Turu käsutuses olevate võimsuste jaotus hakkab toimuma piiriüleselt Põhjamaades kasutusel oleva oksjonisüsteemi põhiselt, mis tagab, et elektrienergia hakkab liikuma madalama hinnaga piirkonnast kõrgema hinnaga turupiirkonda.

Eleringi ja NPS vaheline ühistegevus saab lõpliku raami järgmise aasta alguses sõlmitava koostöö raamlepingu läbi, kus kirjeldatakse täpselt elektribörsi korraldaja ja põhivõrguettevõtja koostöö alused. Veskimägi sõnul on usalduslik koostöö NPS-ga Eleringi jaoks väga strateegiline, sest vastavalt BEMIP (Baltic Energy Market Interconnection Plan)plaanile on eesmärk integreerida Baltikumi ühtne energiaturg kasutades Põhjamaades rakendatavat NPS kauplemissüsteemi. „Tahame elektrituru rakendada Eestis sellise efektiivsusega, et võiksime juba 1.jaanuarist 2011 ühendada Läti samasse hinnapiirkonda,“ ütles Veskimägi.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077