Liviko Lätis: 2012. aastani jääb olukord raskeks

Majanduslehele Biznes Baltija antud
intervjuus möönab Lion Liviko tegevjuht Urmas Silman, et Läti turul on täna
raske, kuid turult lahkumise plaane firmal ei ole.

„Kuidas saaks üksi Eestis tegutsedes luua kõiki Balti riike hõlmavat ettevõtet?“ tõrjub Silman sellise küsimuse.

Silman möönab, et Läti turul pole täna kerge. Pärast Läti alkoholimüüja L.I.O.N. Ko ostu 2007. aastal läksid 2007-2008 küll päris hästi, kuid juba läinud sügisel andis tunda käibe langus. Üheltpoolt on järsult langenud inimeste sissetulekud – tänavu keskmiselt kolmandiku võrra. Teisalt on kange alkoholi aktsiis tõusnud oma 30%.

Legaalse kange alkoholi turg on Lätis kahanenud kolmandiku võrra. Silmani sõnul nõudlus vaevalt nii järsult kukub, pigem on kasvanud musta turu osakaal. Inimeste sissetulekud on väiksemad ja makse ei taheta maksta. Eestiga võrreldes on aktsiisist laekuvad summad sarnased, kuid elanikke on Lätiga võrreldes miljoni võrra vähem. Võitluses salaalkoholi vastu jääb Läti Eestile alla.

Silmani hämmastab ka eelnõu Läti parlamendis, mis lubab müüa kodus valmistatud alkoholi. Hinnanguliselt jääks riigil sellest saamata 10 miljonit latti aktsiisidest ja 6 miljonit latti käibemaksust. Silmani arvates riskivad aktsiisilaekumised sellest kahaneda vähemalt kolmandiku ehk 30 miljoni lati võrra.

Liviko ei kahetse Läti turule minekut ega plaani turult lahkuda, kuid lähiaastad jäävad raskeks. 2010 tuleb veel hullem kui 2009. aasta, usub Silman, märkides, et paljud firmad ei ela talve üle. Ja kui 2011. aastal Läti majandus ka kasvama hakkab, siis esialgu ei muutu sellest midagi. Sissetulekud hakkavad kasvama alles aasta pärast ning 20-30% suurust palgakasvu enam oodata ei tasu. Vähemalt 2012. aastani jääb olukord Läti majanduses raskeks.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

Teabevara