20. oktoober 2009
Jaga lugu:

Euroliit: pole põhjust upitada Eesti CO2-plaane

Euroopa Liit ei näe ühtegi põhjust eraldada Eestile ja Poolale rohkem saastelubasid ning peab läbirääkimisi kahe riigiga, ütles Euroopa Komisjoni keskkonna peadirektoraadi asepeadirektor Jos Delbeke.

Komisjon valmistab praegu ette otsust vastavalt kohtuotsusele, mis pööras ümber kahe riigi limiitide määrad, ütles Delbeke eile. Euroopa Komisjon on varem märkinud, et on pettunud kohtu otsuses, millega Eesti võitis vaidluse 2008.-2012. aasta kasvuhoonegaaside emissioonilubade üle, kirjutas Bloomberg.

Euroopa Liidu esimese astme kohus muutis eelmisel kuul komisjoni otsust anda Poolale 73% ulatuses emissioonilubasid ning Eestile 52% küsitud lubadest viieks aastaks kuni 2012. aastani. Kohus ütles oma otsuses, et komisjon on liialt piiratud volitustega, et läbi vaadata riikide süsinikdioksiidilubade plaane.

Kohtuotsuste järgi peab Euroopa Komisjon tegema uued otsused Eesti ja Poola riikliku jaotuskava kohta. Sellepärast ei saa esialgselt teatatud riiklikke jaotuskavasid praeguste kohtuotsuste tulemusel vastuvõetavaks pidada.

„Kohus märkis veel, et komisjon peab kasutama kõige värskemat informatsiooni, selle hulka käib ka majanduslangus. Me valmistame ette otsust ning räägime praegu Poola ja Eesti ametivõimudega,“ ütles Delbeke. Komisjon ei ole veel otsustanud, kas edasi kaevata kohtuotsust või mitte, lisas ta.

Hirm, et kohtuotsus võib viia heitekvootidega ülevarustamiseni, kukutas 24. septembril süsinikdioksiidilubade hinna kolme kuu madalaimale tasemele 12,68 eurole.

Euroliit andis eelmisel kuul mõista, et Eestile ja Poolale määratud kvootide jaotuskavad võivad olla samad, mis juba varem otsustatud, sest majanduslangus on vähendanud elektrivajadust tööstuses. Komisjoni uued otsused põhineksid parimatel saadaolevatel andmetel. On ebatõenäoline, et direktiivi tingimustele vastav kvootide koguarv võiks oluliselt erinev olla. 2008. aasta heitgaasikogused Eestis ja Poolas vastavad suures osas sellistele kogustele, mis on ette nähtud komisjoni otsustes Eesti ja Poola jaotuskavade kohta, ning on sellepärast kooskõlas komisjoni tehtud hinnangutega, on teatas komisjon eelmisel kuul.

Keskkonnaministeeriumi askantsler Allan Gromovi sõnul on Eestil Euroopa Liiduga praegu kasvuhoonekvootide uue võimaliku jaotuse osas läbirääkimised käimas. "Loodetavasti on pilt natuke selgem järgmisel nädalal pärast järjekordset kohtumist Euroopa Komisjoniga. Seetõttu on praegu vara ennustada, mida need läbirääkimised endaga kaasa võivad tuua," ütles Gromov.

Euroopa Liidu emissioonilubade kauplemissüsteem sai alguse 2005. aastal ning on maailma suurim kasvuhoonegaaside saastekvootidega kauplemise süsteem.

Jaga lugu:
Seotud lood
TÖÖSTUSUUDISTE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad tööstusuudised igal nädalal enda postkasti.

Tööstusuudised.ee toetajad:

Enimloetud
Harro Puusild
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24harro@toostusuudised.ee
Roberta Lupp
Roberta LuppTööstusuudised.ee sündmusedTel: 5331 0510roberta.lupp@aripaev.ee
Rain Jüristo
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077Rain.jyristo@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt