25. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Glamox toob Norra tehase tootmise Eestisse

Norra tööstuskontsern Glamox sulgeb kodumaal ühe neljast tehasest ja toob sealse tootmise üle Keilasse. Valgustitootja AS Glamox HE loob laienemisega 15 uut töökohta.

Høvik Lys kaubamärki kandvad dekoratiivvalgustid hakkavad kolme-nelja kuu jooksul valmima Keilas, kuhu luuakse juurde kuni 15 töökohta, teatas ettevõte täna. Tootmise ületoomine annab Glamoxile märkimisväärse kulude kokkuhoiu ja parandab konkurentsivõimet.

"Tootmismaht suureneb hinnanguliselt 1/3 võrra," rääkis Glamox HE juht Meelis Peterson Äripäevale. "Oleme varasemalt ettevalmistusi teinud, kuna meil oli juba eelmisel aastal tootmispinnaga kitsas. Nii et hoone laiendus ja masinapark on meil juba olemas ning Norra tootmise Eestisse kolimise tõttu sinna täiendavalt investeerida pole vaja."

Kui palju siinne tootmine Norra omast odavam on, ei soostunud Peterson ütlema, märkides vaid, et see vahe on suur.

Valdav osa uutest töökohtadest tuleb valgustite koostajatele ning Keila tehase töö korraldatakse ümber kahte vahetusse.

Uusi töötajaid pole veel otsima hakatud, kuna tootmise Eestisse kolimise otsus on niivõrd värske. "See langetati alles nädala alguses," sõnas Peterson. Ta lisas, et avalikku konkurssi ei tulegi, kuna info teatavaks saamisel annavad huvilised ise endast märku. Läbi vaadatakse ka kõik varasemad avaldused, kelle nimed vabade töökohtade ootuses kirja pandud on.

Glamox otsustas Norra tootmise Eestisse tuua Keila tehase tootlikkuse ja tarnekindluse näitajatele tuginedes. Høvik Lys tootmise ületoomine kinnitab Petersoni sõnul kontserni omanike usaldust ja usku, et Glamoxi ühe vanima kaubamärgi all turustatavaid valgusteid on võimalik toota ka väljaspool Norrat.

Glamox on Norra tööstuskontsern, mis arendab, toodab ja turustab professionaalseid valgustuslahendusi, mida kasutatakse kogu maailmas. Glamox grupp on 10 suurima valgustite tootja seas Euroopas. Glamox ettevõtete grupile kuuluvad kaubamärgid: Glamox, Aqua Signal, Luxo, Høvik Lys, Norselight ning tegevus toimub mitmes Euroopa riigis, Aasias, USA-s ja Kanadas.

Glamox kontserni tütarfirma AS Glamox HE on asutatud 1992. aastal. 2008. aastal kujunes Glamox HE käibeks 270,6 miljonit krooni ja puhaskasumiks 37,1 miljonit krooni. Aasta varem sai ettevõte 265,3 miljoni kroonise käibe juures 37,3 miljonit krooni kasumit. Ettevõtte Keilas asuvas tehases töötab praegu 100 inimest. 95% toodangust eksporditakse.

Keila linnavalitsus kinnitas Äripäevale, et on Glamoxi laienemisega rahul. "See on igati teretulnud," vahendas pressiesindaja linnapea Tanel Mõistuse arvamust. Ta lisas, et Keilas on suhteliselt palju töökohti, kuid omavalitsusel pole andmeid, kui paljud inimesed on sundpuhkusel või tööd kaotamas. Pool Keila tööealistest elanikkonnast töötab väljaspool Keilat, peamiselt Tallinnas. Samas elab vaid pool Keilas tööd tegevatest inimestest Keilas, ülejäänud on väljastpoolt.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077