14. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tarmo Noop: Coca-Cola kolimisel pole mingeid takistusi

Õlletehase A. Le Coq juhataja Tarmo Noop ei näe mingeid takistusi, miks ei peaks Coca-Cola oma tehase Eestist Lätti üle viima, kui seda on põhjalikult kaalutud.

„Mul on seda väga raske kommenteerida,“ nentis Noop, kui kindel võiks olla Coca-Cola tehase viimine Eestist Lätti, kui on käimas auditeerimine, ostuanalüüs ja lubade taotlemine ning soovitakse jõuda tehase maa-ala ostulepingu sõlmimiseni.

„Samas ma ei näe ka mingit põhjust, kui omanikud soovivad tehast välja viia, siis mis on põhjus, miks nad seda ei tee, kui nad on seda põhjalikult kalkuleerinud,“ toonitas ta.

Ega siin muud põhjust Noobi hinnangul olegi, kui logistiline põhjus. „See on puhtalt Coca-Cola sisemise efektiivsuse küsimus,“ märkis ta.

Coca-Cola on selline bränd, et kindlasti ei ole ta Eesti bränd, vaid on maailma bränd ja seepärast ei usu Noop, et mainega võiks midagi väga kõvasti juhtuda, kui Eesti asemel hakatakse jooke tootma Lätis. „Kui toodetakse Eestis ja müüakse Lätis-Leedus, see ei ole vist kuidagi mõjunud Coca-Cola müükidele Lätis ega Leedus,“ arvas ta.

Kui õlletehas viiakse ühest kohast teise, siis sel juhul on Noobi sõnul katastroof, kuna üks eestlane vabatahtlikult Eesti või Läti õlut Eesti õlle pähe jooma ei hakka. „Seal on brändiuhkus," põhjendas ta, mida Coca-Cola puhul ei ole.

„Kui Coca-Colal on laiendusplaan, siis võib-olla Tallinna asukoht ei võimalda laieneda sellisel viisil, nagu ettevõte seda soovib. Logistiliselt on loomulikult mõttekas hoida nii-öelda veemüüki, kuna Coca-cola koosneb peamiselt ju veest, suuremate turgude lähedal, mitte väiksemate,“ arutles õlletehase juht.

„Kompleks kompleksiks,“ arvas Noop, kui suur kaotus võiks tehase kolimine Eestile olla. Eesti riigile see tema hinnangul küll kuidagi mõju ei avalda, kuigi 250 töökohta Coca-Colas on omajagu. „Kindlasti ei kao 250 töökohta, vaid mõnevõrra vähem, kuna ilmselt säilib ladu Eestis,“ pakkus Noop, lisades, et kindlasti otsene mõju on väiksem.

Noop uskus, et tehasesisustus ja liinid viiakse Lätti üle. „Ma ei usu, et asi nüüd nii amortiseerunud on,“ ütles ta. Kas A Le Coq-i võiks ka tehase kolimine mõjutada? „Oluliselt ei mõjuta,“ arvas Noop. „Konkureerivad ju brändid. Ega Coca-Cola logistika siis kehvemaks jää. Turuolukorda see kindlasti ei mõjuta,“ vastas ta.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077