Autor: Tiit Elner • 25. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA tõstis oma 10 aasta defitsiidiprognoosi 9 triljonile dollarile

Täna teatas Obama administratsioon lähema kümne aasta eelarvedefitsiidi prognoosiks kokku 9 triljonit dollarit (98,6 triljonit krooni) varasema 7,1 triljoni asemel, põhjendades seda oodatust sügavama majanduslangusega.

Hoolimata puudujäägist ei ole Valge Maja teatel mingit põhjust taganeda president Obama ambitsioonikast ja kulukast tervishoiureformi kavast, kirjutas New York Times. Uus number sisaldab tervishoiureformi kulusid, samuti 600 mld dollarit täiendavaid eelarvetulusid, millega valitsus arvestab, kuid millega kongress pole nõustunud.

„Paljud inimesed ütlevad seda defitsiidinumbrit nähes, et me ei saa tervishoiureformi endale lubada,“ ütles presidendi administratsiooni eelarvevaldkonna juht Peter R. Orszag, kuid tema sõnul on asjad otse vastupidi: ainuke tee lumepallina kasvavate tervishoiukulutuste ohjamiseks on süsteemi reformimine.

„Eelarveaugu suurus on just see, miks peame praegu tegelema finantsiliselt hästi korraldatud tervishoiureformi elluviimisega,“ sõnas ta. Vabariiklased asuvad kindlasti seda väidet ründama, mida nad tegelikult juba teevadki.

Tänavune eelarvedefitsiit on Valge Maja hinnangul 1,5 triljonit dollarit, kuigi seda on juba maikuisest ennustusest 261 mld võrra madalamaks korrigeeritud. Paranduse peapõhjus on otsus, et riigi pangandussektor ei vaja toetusraha uut ringi. Prognoosi kohaselt on ka 2011. aasta defitsiit üle triljoni dollari, olles jätkuvalt kõige kõrgem II maailmasõjast saati, isegi arvestades konservatiivselt osana SKT-st.

Äsjase hinnangu kohaselt tõuseb riigivõlg 2019. aastaks 17,5 triljonile dollarile ehk ligikaudu kolmekordseks. Tänavuselt 56 protsendilt tõuseb see 2019. aastaks 76,5 protsendile SKT-st. Tänavu ületas see näitaja esmakordselt pärast II maailmasõda 50% piiri. Eelmine prognoos olukorrast kümne aasta pärast oli 67%.

Prognoosi negatiivsemaks korrigeerimise peapõhjus on administratsiooni tõdemus sügavamast langusest ja suuremast tööpuudusest kui maikuus pakutud. Siit tulenevad suurenevad töötu abirahad ja muud sotsiaalkulud, samal ajal maksutulude oodatust enam vähenedes.

2009. aasta majanduse langusprognoos oli mais 1,2% ja töötuse taseme oma 8,1%, need on nüüd asendunud numbritega ligi 2% ja 9,3%. Järgmise aasta tööpuuduseks ootavad riigijuhid 9,8%. Täna rääkisid ametiisikud esmakordselt võimalusest, et uue aasta algul ületab tööpuudus 10% piiri.

Aastatega kasvab üha intressikulu osakaal eelarvedefitsiidis, olles Orszagi hinnangul üle 80% 2019. aasta 917 mld dollarilisest defitsiidist.

Detailidest rääkimata lubas Valge Maja eelarvevaldkonna juht Orszag, et peagi avaldab Obama plaanid pikaajalise defitsiidi vähendamiseks seoses tervishoiu- ja sotsiaalkuludega.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077