Autor: Tiit Elner • 19. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Paberihiid Stora Enso loobub mitmest tehasest

Stora Enso teatas täna börsile ühe tselluloositehase, paberimasina ja saeveski sulgemisest Soomes lähema kümne kuu jooksul ning kinnitas mõne tootmisüksuse müügiplaane. Soomes koondatakse kuni 1100 inimest.

Kotka Sunila tehas aastavõimsusega 375 000 tonni haavapuutselluloosi ja 250 töötajaga suletakse 2010. aasta teises kvartalis, kirjutas täna Kauppalehti. Sama aasta esimeses kvartalis läheb kinni Imatra tehase 140 töötajaga peenpaberimasin aastavõimsusega 210 000 tonni, tänavuse aasta lõpuks Tolkkiste saeveski aastatoodanguga 260 000 tihumeetrit ja 55 töötajaga.

Lisaks plaanib ettevõte uusi tootmispiiranguid Varkause ja Imatra peenpaberimasinaile. Kui paberi nõudlus vahepeal oluliselt ei parane, sulgub Varkause tehas (600 000 tonni paberit ja 270 000 tm saematerjali aastas, 630 töötajat) täielikult järgmise aasta lõpuks.

Kokku kinnitas ettevõte Soomes seoses sulgemistega kuni 1100 töötaja koondamist, lõplik arv sõltub Varkause tehase jätkamisest või lõpetamisest. Ettevõte jätkab ka ostja otsimist paberitootmisele Kotkas ja Malaisias, üritades need müüa uue aasta algul.

"Meie tegevuskeskkond on halvenenud kiiremini kui kunagi varem: kauasele tselluloosi tooraine ja energia hinnatõusule on järgnenud viimase aja dramaatiline nõudluse langus," sõnas Stora Enso tegevjuht Jouko Karvinen. Tema sõnul üritab ettevõte end nüüd muutunud keskkonnaga kohandada, et tagada kontsernile helgemat tulevikku. Meetmete tulemina kavandab ettevõte aastakasumi kasvu 140-160 miljoni euro võrra alates 2011. aastast.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077