28. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Naftogaz rüüstab tütarettevõtteid

Ukraina kütuse- ja energeetikaministeerium ning Naftogaz kavatsevad tühjendada tütarettevõtted aastatel 2006-2008 kogunenud dividendidest, et maksta Venemaa gaasitarnete eest, kirjutas Kommersant-Ukraina.

Ukrnafta, mille aktsiate kontrollpakk on Naftogazi käes, pole dividendidena 4,9 miljardit grivnat välja maksnud, kuna firma teine suuromanik Privat ignoreerib aktsionäride koosolekut.

UkrGaz-Energo, millest pool kuulub RosUkrEnergole ja teine pool Naftogazile, jättis 2007. aasta dividendidena välja maksmata 918 miljonit grivnat.

Dividendide üldsumma, millega Naftogaz arvestada saaks, on 2,9 miljardit grivnat ehk üle 370 miljoni dollari.

Juulis plaanib Naftogaz osta Venemaalt 3 miljardit kuupmeetrit gaasi 595 miljoni dollari eest.

Ukrnafta ja UkrGaz-Energo on juba teatanud, et neid ei saa sundida dividende välja maksma.

Ukrnafta nõuab, et Naftogaz maksaks neile ammutatud gaasi eest senisest rohkem. Lisaks on valitsus otsustanud, et Ukrnafta ei pea Naftogazile dividende maksma, kuna Naftogaz on neile võlgu ja teinud vastava tasaarvelduse.

Jaanuaris sõlmitud lepingu kohaselt peab Naftogaz maksma Venemaale kogu ostetava gaasi eest iga kuu 7. kuupäevaks. Kui rahaülekannet ei tule, nõuab Venemaa Ukrainalt ettemaksu.

Maikuus saadud nafta eest maksis Ukraina oma välisvaluutareservidest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077