Autor: Tiit Elner • 28. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Magna tõstis enda pakkumist Opeli eest mitmekordselt

Kanada autoosade tootja kergitas omapoolse kapitalisüsti pakkumist ettevõttesse kolm ja pool korda 350 mln eurole, jõudes sellega lähedale konkurent RHJ rahalubadusele.

Seda raha pakub Magna-Vene riikliku Sberbanki konsortsium investori otsimise läbirääkimistega kursis oleva allika sõnul kohe, edaspidi veel lisaks 150 mln euro eest vahetusvõlakirju, vahendas täna Reuters.

Magna pakkumise parandamine tuli seejärel, kui Saksa valitsus oli arvustanud pakkujate poolt omaenda raha Opelisse investeerimise vähesust. Investeerimisfondi RHJ International pakkumine on 390 mln eurot. Samas soovib RHJ Saksa riigilt väiksemat laenugarantiid, ent lubab Opeli tootmises Saksamaal säilitada mõnevõrra vähem töökohti kui Magna. Kolmas pakkuja, Hiina BAIC, langes ära möödunud nädalal, kui GM Euroopa üksus lubas jätkata läbirääkimisi vaid kahe ülejäänuga. Saksamaa keskvalitsuse toetus on Magnal, GM oma ilmselt RHJ-il.

Lõppvaatus lahingus kontrolli üle Opelis toimub ilmselt alates GM juunikuisest pankrotiprotsessi algusest ettevõtte eest vastutavas Opel Trustis, kui Saksa valitsus ja Opeli 35% aktsionär GM investoris kokkuleppele ei jõua. Trusti valduses on 65% Opeli aktsiatest. Trusti nõukogus on kaks GMi esindajat, üks Berliinist ja üks nende nelja liidumaa peale kokku, kus Opelil on tehased. Nõukogu viies, „neutraalne“ liige on hääleõiguseta.

Magna plaan on Opeli täieliku mudelivaliku tootmist laiendada ning ta prognoosib kõrgeid kasvutemposid, seda eriti partner Sberbanki kodumaal Venemaal. RHJ kavatseb tootmist kokku tõmmata, et viia ettevõte jälle kasumisse, ta võib olla avatud võimalusele Opel hiljem GM-ile tagasi müüa.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077