9. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fortum rajab Pärnusse 1,35 miljardi eest elektrijaama

Fortum Termest AS ehitab Pärnusse Niidu tänavale 1,35 miljardit krooni maksva soojust ja elektrit tootvat koostootmisjaama. Jaama elektriline võimsus on 24 MW ja soojuslik võimsus 50 MW.

1906. aastal alustas katseliselt elektri tootmist Pärnu Elektrijaam, mis oli Eesti ja Baltikumi esimene avalik elektrijaam ning gaasilaternad Pärnus asendati elektrilaternatega. Homme, 103 aastat hiljem, saab nurgakivi Fortumi poolt rajatav Pärnu uus elektrijaam, teatas ettevõte.

Fortum Termest AS ehitab Pärnusse Niidu tänavale 1,35 miljardit krooni maksva soojust ja elektrit tootvat koostootmisjaama. Jaama elektriline võimsus on 24 MW ja soojuslik võimsus 50 MW. Jaama rajamine nõuab ka 3,5 kilomeetri ulatuses uute soojusvõrkude rajamist ja rekonstrueerimist. Aastane elektrienergia müügimaht on 110 GWh ja soojuse müügimaht 220 GWh. Planeeritav jaama valmimisaeg on 2010. aasta lõpp.

Elektrijaamas kasutatavateks kütusteks on puitkütused ning freesturvas. Kütuste valikul on otsustavaks asjaolu, et kohalikku päritolu kütuste hinnad on olnud oluliselt stabiilsemad ja nende kasutamine vähendab Eesti sõltuvust importkütustest. Lisaks vähendab elektritootmise hajutamine ka Eesti julgeolekuriske ning taastuvkütuse kasutamine võimaldab energiat toota keskkonnasõbralikumalt.

Uus pikaajaline investeering kaasaegsel tehnoloogial põhinevaisse seadmetesse koos kohalike kütuste kasutamisega võimaldavad pakkuda Pärnu elanikele konkurentsivõimelist ja stabiilset soojahinda.

Pärnu elektrijaam on juba teine Fortumi poolt Eestisse rajatavatest elektrijaamadest. 2009. aasta alguses alustas tööd Tartus Fortumi esimene elektrijaam.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077